Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå uppmärksammar att demokratin i Sverige fyller 100 år!

Under hösten uppmärksammar Skellefteå kommun Demokratiåret och startskottet blir Demokrativeckan på Nordanå som börjar den 29 september och pågår till och med den 6 oktober. "Vi vill uppmuntra olika aktörer både i och runt om i kommunen att genomföra evenemang och aktiviteter kopplat till demokrati", säger projektledare Ottiliana Rolandsson.

För hundra år sedan fattade riksdagen det andra grundlagsbeslutet som innebar att även kvinnor fick rätt att rösta i val till riksdagen. Införandet av den allmänna och lika rösträtten utgör den viktigaste politiska reformen under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige.

Konst och kultur är viktiga delar i en levande demokrati. Därför vill Skellefteå kommun betona kreativitetens vikt lite extra detta betydelsefulla år.

Demokrativeckan och Demokratiåret
Under Demokrativeckan uppmärksammas demokratirelaterade aktiviteter och evenemang. Man kan bland annat ta del av föreläsningar, panelsamtal, scenkonst och mycket annat.

-Vi vill uppmuntra olika aktörer både i och runt om i kommunen att genomföra evenemang som kopplar till temat demokrati. Alla aktiviteter och evenemang samlas på Visit Skellefteås hemsida under ”Demokratiåret” och vi ser gärna att föreningar och andra aktörer själva bidrar till att fylla på med programpunkter. Det kan vara sådant som sker under veckan men också efter då Demokratiåret ska leva hela året ut, säger Ottiliana Rolandsson, projektledare för Demokratiåret på Skellefteå kommun.

Demokratidagarna
Förutom Demokrativeckan kommer rapporten ”Global State of Democracy” att presenteras under Demokratidagarna den 11 och 12 november i samarbete mellan Skellefteå kommun, Umeå universitet och den schweiziska ambassaden. Den 11 november presenteras den på Umeå universitet och den 12 november på Sara Kulturhus i Skellefteå.

Program för Demokrativeckan och Demokratiåret hittar du på Visit Skellefteås hemsida.
www.visitskelleftea.se/demokratiaret

Kontaktperson:
Ottiliana Rolandsson, projektledare för Demokratiåret, Skellefteå kommun
ottiliana.rolandsson@skelleftea.se, 072-511 87 81

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden