Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå samarbetar med Sveriges myndigheter för att nå klimatmål

Idag signerar Skellefteå kommun en uppdaterad version av klimatkontraktet tillsammans med flera andra aktörer och förbinder sig att fortsätta öka takten i omställningen.

Kontraktet är ett avtal med flera myndigheter och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities, och ingår i deras satsning Klimatneutrala städer 2030. Där deltar 23 städer, som skriver under varsitt kontrakt. I december 2022 signerade Skellefteå sitt första kontrakt och nu är det dags för en uppdatering.

– När vi växer så fort som vi gör har vi ett ansvar, och höga ambitioner, att göra det på ett hållbart sätt. Vi tar oss dit genom samarbete, ansvarstagande och innovationer, vilket klimatkontraktet och arbetet med Klimatneutrala Skellefteå 2030 är bra exempel på, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå, och fortsätter.

– Vårt uppdaterade Klimatkontrakt 2023 bygger på det vi har arbetat fram under året, bland annat vårt nya miljö- och klimatprogram som håller på att tas fram, samt vår energiplan. Kontraktet visar hur vi konkret ska arbeta och ska också fungera som en plattform för samarbetet med de myndigheter som vi skriver kontraktet med.

De föreslagna målen från miljö- och klimatprogrammet, som nu också är en del av klimatkontraktet, utgår från tre övergripande områden.

  • Naturen: Skellefteå kommun har en nettopositiv inverkan på biologisk mångfald till 2030.
  • Människan: Skellefteå kommuns invånare och besökare har möjlighet till en hälsosam livsmiljö.
  • Klimatet: Skellefteå kommuns verksamhet ska ha noll utsläpp av fossila koldioxidutsläpp 2030.

Programmet har tagits fram i bred samverkan inom kommunkoncernen under 2023 och därför är klimatkontraktet också förankrat i kommunens verksamheter och bolag.

Fakta

Klimatkontraktet är ett avtal mellan Skellefteå kommun i det här fallet och statens myndigheter (Energimyndigheten, Formas, Trafikverket, Vinnova och Tillväxtverket).

Kontraktet är en gemensam kraftsamling för att klara den snabba omställning som krävs för att hålla den globala uppvärmningen i enlighet med Parisavtalet.

För mer information, kontakta:
Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå: 070-523 09 94
Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg vid Skellefteå kommun: 070-699 98 60

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden