Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun vinner Guldmolnet 2022: ”TIDA är ett skolboksexempel"

Skellefteå kommuns TIDA-projekt tilldelades på onsdagskvällen Guldmolnet 2022. Man får priset för utvecklandet av den tidsregistrering som används inom daglig verksamhet. ”Det är jättekul och hedrande. Och det är så fantastiskt roligt att vi får lyfta den här målgruppen i digitaliseringssammanhang”, säger verksamhetsutvecklaren Carina Norman.

TIDA har utvecklats av Skellefteå kommun tillsammans med Tieto Evry och bidrar till en ökad självständighet och delaktighet för personer inom daglig verksamhet. TIDA finns som en pedagogiskt utformad app och som analog skylt med en IoT-lösning och gör att brukare kan registrera sin arbetstid själva. Det säkrar i sin tur en korrekt utbetalning av habiliteringsersättningen.

– Det är en utmaning att utveckla för en målgrupp där det finns en stor variation av funktionsnedsättningar. Vissa behöver mycket stöd, andra mindre, därför tog vi fram två lösningar. Skylten är väldigt anpassningsbar, den är enkel men smart, säger Carina Norman och tillägger.

– Det roligaste är ju att det är en innovation både för brukarna och för personalen. Personalen får ett enklare administrativt gränssnitt och användarna blir mer självständiga av att kunna stämpla in och ut själva.

TIDA har också fått andra positiva effekter. När brukarna själva kan se parallellen mellan utförd arbetstid och lön är det flera som uttryckt en vilja att gå upp i tid.

– Det har också ökat nyfikenheten och intresset för andra appar som kan användas som stöd, det har ökat den digitala förmågan hos brukarna. Det är viktigt att vi belyser målgruppens behov, de har tyvärr en tendens att hamna lite utanför, säger Carina Norman.

I dagsläget ingår cirka 35 brukare i pilotprojektet, dels integrerat på ett externt företag och dels inom kommunens egen dagliga verksamhet. Vinsten av Guldmolnet 2022 kommer givetvis att firas med dem och framöver kommer fler få ta del av TIDAS:s lösningar.

Socialnämnden beslutade nämligen i våras att de ska införas i alla dagliga verksamheter. Fullt utvecklat rör det sig om drygt 400 brukare i Skellefteå kommun, och intresset är stort även utanför kommunen.

– Det är många kommuner som hört av sig till mig och är intresserade. Det är också roligt att Tieto Evry tyckt att det varit fantastiskt givande att jobba med den här målgruppen som man inte jobbat med tidigare, säger Carina Norman.

Guldmolnet delas ut av Strategirådet för digital utveckling i Västerbotten och målet är att lyfta och motivera det digitala utvecklingsarbete som görs i länet. Juryns motivering lyder: ”TIDA är ett gott exempel på hur digitalisering kan skapa ökad livskvalitet och samtidigt effektivisera arbetssätten. Lösningen har byggts tillsammans med användarna i ett gediget analys- och utvecklingsarbete där den tekniska aspekten har fått stå i bakgrunden till förmån för målgruppens behov. Lösningen ger brukarna ökad egenmakt och bidrar samtidigt till att ta bort onödiga administrativa uppgifter. Det är också en lösning som kan överföras till fler kommuner. TIDA är ett skolboksexempel på hållbart digitaliseringsarbete.”

För mer information, kontakta:
Carina Norman, verksamhetsutvecklare, socialkontoret: 070-269 25 47

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden