Gå direkt till innehåll
Foto: Skanska.
Foto: Skanska.

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun vinner Årets Bygge 2024 inom kategorin Infrastruktur

Skellefteå kommuns projekt Hammarängen Skellefteå Södra vann under tisdagen pris för Årets Bygge 2024 inom kategorin Infrastruktur. Priset delades ut av tidningen Byggindustrin på konferensen Construction Summit i Stockholm.

Årets Bygge är samhällsbyggnadsbranschens mest prestigefyllda pris som uppmärksammar det bäst genomförda byggprojektet i landet. Hammarängen Skellefteå södra vann i kategorin Infrastruktur, med motiveringen:

"Ett starkt projekt som bevisat att höga hållbarhetsambitioner inte behöver betyda merkostnader. Tvärtom, innovationer som eldriven bergskross, dagvattenhantering, energisnåla byggbodar, samverkan med grundskolor och drönarflygplats kommer inte bara Skellefteå till godo, utan kan även gynna andra i framtiden."

– Vi är stolta över området vi har byggt, men om möjligt ännu stoltare över resan. Tack vare ett bra samarbete har vi kunnat göra många hållbara och innovativa lösningar utan stora kostnadsökningar. Som beställare vill vi vara delaktiga i att utveckla och driva anläggningsbranschen framåt och det här projektet har visat att det är fullt möjligt, säger Joel Hällgren, projektledare på Skellefteå kommun.

Hammarängen Skellefteå södra är ett logistikområde på 25 hektar som stod klart under hösten2023. Det var ett samverkansprojekt mellan Skellefteå kommun och Skanska. Redan i upphandlingsskedet togs det hänsyn till att projektet skulle ha en hög miljö-och hållbarhetsprofil.

– Det är tydligt att ett strukturerat hållbarhetsarbete är nyckeln för att fortsätta resan mot hållbarare anläggningsprojekt. Nu fortsätter vi och välkomnar hela branschen att följa med, säger David Nordberg, klimat- och hållbarhetschef på Skanska.

Fakta
Hammarängen ligger väster om Burträskvägen, i direkt anslutning till Hammarängens befintliga industriområde. Här finns det tomter till företag inom framför allt logistik och transport, men även lagerverksamhet och lättare tillverkning. Den totala tomtytan är cirka 25hektar fördelat på ett 25-tal tomter mellan 7 000 och 13 000 kvadratmeter.

Vid fler frågor, kontakta:
Joel Hällgren, projektledare på Skellefteå kommun
0725110081
joel.hallgren@skelleftea.se

David Nordberg, klimat- och hållbarhetschef på Skanska.
0702322522
david.nordberg@skanska.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden