Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun utsatt för utpressningsvirus

Under måndagen upptäcktes att Skellefteå kommun utsatts för ett utpressningsvirus som påverkade ett antal digitala arbetsytor. Attackens skadeverkningar kunde dock minimeras och på tisdagsmorgonen fungerade samtliga arbetsytor som vanligt igen.

- Vi fick kännedom om attacken på måndagsförmiddagen och vidtog då genast åtgärder för att begränsa spridningen av viruset. Det fick till följd att den server som många medarbetare arbetar mot låg nere under måndagen. Tack vare välfungerande processer och säkerhetsrutiner blev påverkan ändå begränsad, säger Fredrik Wallerström, enhetschef på avdelningen för IT och utveckling inom Skellefteå kommun.

Under måndagen arbetade Skellefteå kommun med att ringa in utpressningsviruset och förhindra vidare spridning i it-systemen. Detta ledde till att attacken kunde begränsas till ett fåtal system som under måndagskvällen kunde återställas.

- Händelsen har pekat ut ett antal områden där vi kommer att stärka upp våra rutiner och processer i det förebyggande arbetet med att förhindra framtida attacker, säger Fredrik Wallerström.


    Kontakt:
    Fredrik Wallerström, enhetschef IT och utveckling
    Skellefteå kommun
    070 819 00 77


    Fakta: så fungerar ett utpressningsvirus

    • Kriminella aktörer tränger sig in i organisationers IT-system genom exempelvis en nätfiskeattack där medarbetaren luras att klicka på en länk som laddar ner skadlig kod.
    • Därefter låser angriparna informationen i systemen och hotar att förstöra informationen om inte en lösensumma betalas.
    • Aktörerna inom utpressningsvirus har blivit alltmer sofistikerade vilket ställer högre krav på de åtgärder som behöver vidtas för att skydda sig.
    • Attackerna riktas ofta mot organisationer och företag men det finns även exempel där aktörerna riktat attacker mot enskilda individer då man kommit över känsliga och särskilt skyddsvärda personuppgifter.

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden