Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun upprätthåller belysning på landsbygderna

Vid måndagens sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden beslutades det att föreslå kommunfullmäktige att befintlig gatubelysning utanför detaljplanerade områden ska finnas kvar och underhållas.

Enligt nationella regler för väg- och gatubelysning ska allmänna vägar inom tätorten ha belysning, medan vägar utanför normalt sett inte behöver det. I Skellefteå kommun finns ca 40 % av belysningspunkterna utanför tätorten. Samhällsbyggnadsnämnden ser ett stort behov av att behålla denna belysning och föreslår nu kommunfullmäktige att fortsätta hålla igång och förnya befintlig gatubelysning där det finns fler än en åretruntboende och där vägens ägare kan garantera framkomligheten för allmänhet och servicefordon.

- Det känns bra att äntligen kunna komma med det här förslaget. Det är en stor investering och en viktig satsning på trygghet och trivsel på våra landsbygder, inte minst för oskyddade trafikanter, säger Sara Keisu (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

    Befintlig belysning med brister i elsäkerhet prioriteras
    Belysningen utmed vägar som visar sig ha brister i elsäkerhet kommer att åtgärdas först, för att sedan följa en långsiktig plan efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden.

    Vägens ägare ansvarar för framkomligheten
    Eftersom Skellefteå kommun ansvarar för säkerheten av belysningen är det avgörande att även enskilda vägar, inte bara hålls öppna, utan även har bärighet för de servicefordon som behövs för löpande underhåll. Därför föreslår samhällsbyggnads-nämnden att behålla de anläggningar där vägens ägare kan säkra framkomligheten, undantaget perioder som har sämre bärighet, till exempel vid snösmältning.

    För mer information:
    Sara Keisu (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Skellefteå kommun,
    073-076 41 57
    Mikael Lindholm, avdelningschef Gator & Parker, Skellefteå kommun,
    076-13 60 253

    Ämnen

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden