Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun reducerar utsläppen från sina flygresor

Skellefteå kommun tar ansvar för sitt flygresande och investerar i biobränsle för de resor som köps av SAS när anställda behöver flyga i tjänsten. Det är ytterligare ett led i arbetet med minskade klimatutsläpp från verksamheten och utveckling av hållbarare transporter.

Det innebär att kommunen köper SAF (Sustainable Aviation Fuel) motsvarande 100 procent av de resor som görs i tjänsten. Även om biodrivmedlet inte finns i just det planet så kommer det att tränga ut fossilt flygbränsle i något annat inrikesplan i Sverige.

– Vi behöver se över och jobba med alla typer av transporter. I de flesta fall behöver vi inte flyga i tjänsten, men de gånger vi gör det så tar vi vårt ansvar. Samtidigt är vi med och påskyndar en marknadsutveckling för hållbara flygresor som även invånarna kan nyttja, säger Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg vid Skellefteå kommun.

  Hon understryker att kostnaden inte går till att klimatkompensera, utan till att reducera utsläppen. Att köpa motsvarande 100 procent biobränsle innebär att utsläppen minskar med cirka 80 procent jämfört med en motsvarande resa med fossilt flygbränsle.

  – Att investera i biobränsle det vi kan göra här och nu för att minska vår negativa påverkan, men det är inte den enda lösningen på problemet. Parallellt jobbar vi vidare med att utforska el- och vätgasflyget, säger Karin Degerfeldt.

  – Inom flygbranschen sker en snabb utveckling av fossilfria flygbränslen samt el- och vätgasdrivna flygplan. Genom aktiva samarbeten och partnerskap bidrar vi till utvecklingen så att omställningen påskyndas, säger Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport.

   För mer information, kontakta:
   Karin Degerfeldt,hållbarhetsstrateg på Skellefteå kommun: 070-699 98 60

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Kontakter

   Agnetha Boström

   Agnetha Boström

   Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
   Emilie Sjölund

   Emilie Sjölund

   Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

   Skellefteå kommun

   Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

   Skellefteå kommun

   Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
   931 85 Skellefteå
   Sweden