Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun ökar tillgängligheten för att rösta

Skellefteå kommun vill underlätta för invånare som får omsorg och stöd att rösta i valet. Därför finns möjlighet att förtidsrösta på de flesta av socialkontorets boenden och verksamheter.

Kommunen erbjuder möjlighet att förtidsrösta på de flesta av kommunens vård- och omsorgsboenden för äldre samt boenden och verksamheter för personer med funktionsnedsättning.

- Det är en demokratisk rättighet att rösta och därför vill vi göra det så enkelt som möjligt för samtliga invånare. Jag tror att tröskeln att rösta blir lägre när man lätt kan ta sig till röstningslokalen och få hjälp där, i stället för att till exempel rösta med bud, säger Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande.

Även tidigare valår har det gått att förtidsrösta på vissa vård- och omsorgsboenden, men nu finns denna möjlighet för betydligt fler boenden och verksamheter. Dessa får sin egen förtidsröstningslokal ett bestämt datum under förtidsröstningsperioden. Röstmottagarna har tystnadsplikt och hjälper vid behov till under hela röstningen.

Även i röstningslokalen i Stadshuset satsas det extra på tillgängligheten. Där finns tillgänglighetsanpassat material som läs-tv, talande etikettläsare och punktskriftsdynamo på valsedelställen. Den 5 september kl. 10 - 15 kommer också en tillgänglighetslots att finnas på plats där. Stadshuset är den röstningslokal som kommer att ha öppet varje dag under förtidsröstningsperioden.

Kontaktpersoner

Iosif Karambotis, ordförande socialnämnden (S), 072-249 92 26

Viktoria Hallmans, projektledare/valsamordnare, 073-824 25 96

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden