Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun erbjuder skobidrag till tusentals anställda

Nu erbjuds ett skobidrag på 1000 kr till yrkesgrupper inom förskolan och omsorgen, efter ett beslut i Skellefteå kommuns personalnämnd. Beslutet syftar till att skapa jämställda arbetsvillkor och öka attraktiviteten för arbeten inom välfärden.

– Äntligen har vi beslutat att införa ett skobidrag till flera av medarbetarna inom förskolan och omsorgen. Jag hoppas att medarbetarna uppskattar bidraget och att de känner hur viktiga de är både för arbetsgivaren och för invånarna, säger Evelina Fahlesson, personalnämndens ordförande.

Totalt är det ungefär 4100 medarbetare som står och går mycket under arbetsdagen som är berättigade till skobidraget.

Berörda yrkesgrupper finns inom avdelningarna Vård och omsorg och Stöd och service på socialkontoret, samt avdelningen Förskola och fritidsverksamheten inom Utbildning och arbetsmarknad. De övriga yrkeskategorier inom kommunen som också står och går mycket i sitt arbete är redan berättigade till skyddsskor. Hos dem är därför behovet av arbetsskor redan uppfyllt.

Det här är ett av många beslut som personalnämnden har fattat under de gångna åren för att göra Skellefteå kommun till en attraktiv arbetsgivare. Tidigare har personalnämnden fattat beslut om ökad OB- ersättning på helgerna till vissa yrkesgrupper, utökad friskvårdsersättning och möjlighet till förmånscykel för alla medarbetare.

– För att klara kompetensutmaningen behöver vi hela tiden se över vårt erbjudande till medarbetarna och jag ser framför mig ännu fler beslut i den här riktningen de kommande åren, säger Evelina Fahlesson, personalnämndens ordförande.

– Personalnämndens beslut har sitt ursprung från den senaste budgeten och ett vallöfte från majoriteten, tillägger hon.

Fackförbundet Kommunal har länge arbetat för fria arbetsskor hos berörda yrkesgrupper.

– Från Kommunals håll ser vi skobidraget som en viktig insats då våra medlemsgrupper arbetar i ur och skur, dygnet runt, året runt. Det är viktigt att vi har rätt förutsättningar att utföra våra arbetsuppgifter på bästa möjliga sätt vilket det här är en del av. Att skor ska ingå i anställningen är en självklarhet för oss fackliga och något våra medlemmar kämpat för i flera år, säger Maria Andreasson, Kommunal.

Kontaktpersoner:

Evelina Fahlesson, personalnämndens ordförande. Tfn 070-523 09 94.

Joakim Lundin, personalchef. Tfn 070-176 00 34

Maria Andreasson, Kommunal. Tfn 010-442 96 77, 072-246 04 99

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden