Gå direkt till innehåll
Foto: Thomas Henrikson
Foto: Thomas Henrikson

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun deltar i Krisberedskapsveckan 2018

28 maj – 3 juni är det dags för Krisberedskapsveckan 2018. Det är en nationell kampanjvecka som ska hjälpa hushållen att börja reflektera över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutat fungera. Skellefteå kommun deltar i kampanjen.

– Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra påfrestningar och intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är dessutom större än på länge. Förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Därför deltar vi i krisberedskapsveckan, säger Patrik Nilsson, säkerhetssamordnare i Skellefteå kommun.

Kampanjveckan syftar till att väcka tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

Skellefteå kommun genomför olika kampanjaktiviteter. Information kommer att publiceras på kommunens webbplats och Facebooksida, och på bio rullar en reklamfilm om den så kallade ”krislådan” som hushållen uppmanas att förbereda.

Dessutom kommer Civilförsvarsförbundet att berätta mer om hemberedskap. Dels i form av en föreläsning i hörsalen på Nordanå (två timmar inkl. frågestund) 30 maj kl 19, dels genom att finnas ute i folkvimlet på Citykompaniet och Vintergatan under veckan.

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation med siktet inställt på säkerhet både till vardags och vid kriser i samhället och är en civil del av den svenska krisberedskapen.

Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Detta är andra året som kampanjen genomförs. Nytt för i år är att broschyren Om krisen eller kriget kommer skickas ut till 5,4 miljoner hushåll.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden