Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå kommun beviljas EU-pengar till kommande valet

För att få ännu fler att rösta i det kommande valet i Europarlamentet har Skellefteå kommun ansökt och beviljats pengar till marknadsföring och för att tillgängliggöra möjligheten att rösta. Arbetet kommer fokusera på särskilt utvalda målgrupper för att höja valdeltagandet.

Skellefteå kommun har beviljats 60 000 euro från Europaparlamentet för att marknadsföra och göra det lättare för personer att rösta i det kommande EU-valet. Pengarna kommer gå till att nå förstagångsväljare, människor med funktionsnedsättningar, nyinflyttade och personer födda i andra länder. Det kommer ske genom följande insatser:

  • Mobila röstmottagningar som kommer göra stopp i byar runt om i Skellefteå kommun.
  • Valambassadörer som kan informera om valet och svara på frågor på platser där målgrupperna finns, exempelvis skolor, sportevenemang och kaféer.
  • Informationsfilmer och informationstexter för publicering och annonsering på Youtube och sociala medier.
  • Intervjuer med Sveriges ledamöter i EU-parlamentet med fokus på hur de jobbar i frågor som berör Skellefteå kommun. Aktiviteten sker i samarbete med Europe Direct Västerbotten.

Målsättningen är att nå 58 000 potentiella röstberättigade och att valdeltagandet ska ligga på minst 60 procent. Vid 2019 års EU-val låg valdeltagandet i Skellefteå kommun på 53,39 procent.

- Insatserna vi gör är viktiga när det gäller att göra information och möjligheten att rösta mer lättillgänglig. Exempelvis kommer valambassadörerna att möta röstberättigade i miljöer där de befinner sig så att de inte aktivt behöver söka fram information. Det gör också att de kan ställa direkta frågor och få svar. Jag är väldigt glad att vi gör de här viktiga satsningarna och har beviljats pengar till det från Europaparlamentet, säger Viktoria Hallmans, valsamordnare Skellefteå kommun.

I Sverige hålls valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.

För mer information, kontakta:
Viktoria Hallmans, valsamordnare Skellefteå kommun, 073-824 25 96

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden