Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå klättar i näringslivsranking

Skellefteå klättrar 50 platser i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Detta efter att betygen i flera nyckelfrågor förbättrats jämfört med föregående år.
– Vi har lagt stort fokus på att föra en öppen dialog mellan kommunen och näringslivet. Det är både en nyckel till att skapa ett bättre företagsklimat och för att hantera samhällsomvandlingen och de utmaningar vi står inför, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

I rankingen för 2024 landar Skellefteå på plats 208, jämfört med plats 258 i fjolårets mätning. De delfrågor där Skellefteå klättrar mest är kommunens information till företagen samt dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare, som båda förbättrats med 85 platser. Även kommunala tjänstemäns attityd till företagande, upphandling samt service och bemötande har ökat markant.
– Det är positiva signaler, men samtidigt är det bara en mätning. Vi vill se en positiv trend under flera år och jobbar hårt för att nå betydligt högre nivåer än där vi befinner oss idag, säger Anja Palm, Näringslivschef i Skellefteå kommun.

Under våren deltog Skellefteå kommun tillsammans med sju andra kommuner i ett utvecklingsprogram för företagsklimat, drivet av Svenskt Näringsliv. Tidigt under 2024 antogs också ett nytt program för att förbättra företagsklimatet.
– Programmet är handlingsinriktat och fokuserar på områden där vi som kommunorganisation kan göra stor skillnad. Effekterna av programmet ska nå ut och märkas i näringslivet under kommande år. Idag lanserar vi även uppföljningen av programmet för bra företagsklimat på vår webbsida, säger Anja Palm.


Om undersökningen:
Totalt har 187 företag i Skellefteå kommun svarat på årets undersökning. Det sammanfattande omdömet om Skellefteås företagsklimat ligger på 3,31 (2023: 3,08). Riksgenomsnittet är 3,47. I kommunrankingen hamnar Skellefteå på plats 208 (tidigare 258). Kommunens information till företagen rankas på plats 168 (+85 platser jämfört med 2023), dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare på plats 170 (+85), tjänstemännens attityd till företagande på plats 174 (+68), och kommunens upphandling på plats 183 (+67). Den enda fråga där Skellefteå tappade i rankingen var påverkan av brottslighet, där kommunen nu återfinns på plats 73 (-1).

Om programmet för bra företagsklimat:
Program för ett bra företagsklimat är Skellefteå kommuns plan för att hjälpa företag växa på ett hållbart sätt, skapa fler jobb och ge stöd till företagare. Lär dig mer om vad vi satsar på för att göra Skellefteås näringsliv ännu bättre.

Läs mer här: skelleftea.se/foretagsklimat


För mer information:
Anja Palm, näringslivschef Skellefteå kommun
070-311 35 83
anja.palm@skelleftea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden