Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå fortsätter lyckad satsning på arbetsintegrerad lärarutbildning

Skellefteå kommun fortsätter satsningen på arbetsintegrerad lärarutbildning (AIL). Ett sätt för personer att studera till lärare och samtidigt arbeta i yrket. Inriktning denna gång är lärare i fritidshem.

Under hösten 2021 startade regionens första arbetsintegrerade lärarutbildning i Skellefteå, ett samarbete mellan Umeå Universitet och 13 skolhuvudmän. Genom satsningen kan personer studera till lärare och samtidigt arbeta. Efter goda resultat fortsätter nu utbildningen och denna gång med inriktning fritidshem där utbildningen är fördelad mellan arbete som lärare tre dagar i veckan samt två dagar för studier på distans.

En av personerna som sökte in och antogs till utbildningen hösten 2021 är Tim Edvardsson, som menar att upplägget gett honom nya möjligheter.

- Att jag som tidigare arbetat, kan studera och samtidigt få lön lockade. Tack vare den här utbildningsformen kände jag att jag kunde studera också eftersom jag har barn.

Fördelarna är många, men en av dem är att man får så mycket erfarenhet av arbetet du studerar till. Sen såklart är det fördelaktigt att inte behöva låna pengar från CSN för att kunna ha råd att studera, säger han.

Den arbetsintegrerade lärarutbildningen har samma innehåll som den ordinarie grundutbildningen, med skillnad att studierna sker på distans med några fysiska träffar. Inriktningen mot fritidshem sker med 75 procent studietakt och är fyra år lång. Efter avklarad utbildning går det antingen söka tillsvidareanställning som lärare i fritidshem eller som lärare i ämnena Bild alternativt Idrott och hälsa.

- Givetvis läggs mycket ansvar på en själv, och det måste man vara beredd på. Jag var lite orolig över att det skulle kännas ensamt med distansstudier, men Umeå Universitet och Campus Skellefteå har välkomnat oss på ett bra sätt, berättar Tim Edvardsson.

För att ingå i arbetsintegrerad lärarutbildning behöver personerna sökt och blivit antagna vid Lärarhögskolan, Umeå Universitet, samt sökt jobb i den kommun de önskar arbeta i. Ansökningarna sker därmed parallellt med varandra och det är upp till varje kommun att avgöra vem som får anställning.

Satsningen är viktig för att få fler behöriga lärare till Skellefteå kommun och framför allt till mindre orter där det är en extra stor utmaning. Behovet av lärare beräknas öka ytterligare under de kommande åren och chanserna för tillsvidareanställning efter avslutad utbildning är därmed goda. Målsättningen är att 30 elever ska antas till utbildningen hösten 2022 och i Skellefteå är tanken att 9 personer ska anställas genom utbildningen.

- I den expansiva samhällsomvandlingen Skellefteå kommun befinner sig i har utbildningskontoret tagit ytterligare kliv framåt. Att vara en aktiv part i att tillsammans med Umeå universitet ta fram en nydanande lärarutbildning är helt otroligt roligt och väldigt viktigt. Behovet av fler fritidslärare är stort och vi välkomnar alla intresserade att söka de tjänster vi erbjuder, säger Helena Åhman, utvecklingspedagog vid Skellefteå kommun.

Tim Edvardsson är också mycket förhoppningsfull när det gäller att erbjudas tillsvidareanställning efter examen.

- Jag anser att jag har väldigt goda möjligheter till en tillsvidareanställning efteråt. Med tanke på att jag kommer ha massor av praktisk erfarenhet från arbetet när utbildningen är klar gör det att man blir attraktiv på arbetsmarknaden.

Ansökan till utbildningen öppnar den 15 februari.

Läs mer om arbetsintegrerad lärarutbildning (AIL)

För mer information kontakta:

Helena Åhman, utvecklingspedagog vid Skellefteå kommun, 070–660 34 34


Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden