Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skellefteå får ännu ett sätt att påverka utvecklingen av hållbar konsumtion och produktion

Kommunens hållbarhetsstrateg Karin Degerfeldt har valts in i styrelsen för RE:source och Skellefteå får nu ytterligare ett sätt att vara med och påskynda utvecklingen av hållbar konsumtion och produktion.

RE:Source är ett strategiskt innovationsprogram som tar fram kunskap, finansierar projekt och är en mötesplats för aktörer inom hållbar materialanvändning. Som styrelsemedlem är man bland annat med och tar beslut hur innovationsprogrammet ska rikta sina medel. Det handlar alltså om vilka typer av utlysningar, men inte beslut om medel till enskilda projekt.

– Genom att delta i RE:source kan Skellefteå påskynda utvecklingen, men också ta till sig ny kunskap och bidra med egna erfarenheter. Idag står resursutvinning och bearbetning för nästan 50 procent av de globala koldioxidutsläppen och orsakar nästan 90 procent av förlusten av biologisk mångfald. Av målen i FN:s Agenda 2030 så har arbetet inom hållbar resursanvändning störst påverkan på att uppfylla Mål 12; Hållbar konsumtion och produktion. Ett målområde centralt i Skellefteås omställning, säger Karin Degerfeldt.

  För att Skellefteå ska bli ledande inom hållbar resursanvändning behöver näringslivet, offentlig sektor och invånare samverka för att minska den negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

  – Det kräver hög kunskapsnivå, medvetenhet om vad som sker i omvärlden och en insikt om utmaningarna på området. Vi behöver satsa på forskning och innovation, ta strategiska beslut och genomföra dem så att cirkulär ekonomi blir en del av kärnverksamheten, säger Karin Degerfeldt.


   För mer information, kontakta:
   Karin Degerfeldt, hållbarhetsstrateg på Skellefteå kommun: 070-699 98 60

   Ämnen

   Regioner

   Kontakter

   Agnetha Boström

   Agnetha Boström

   Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
   Emilie Sjölund

   Emilie Sjölund

   Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

   Skellefteå kommun

   Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

   Skellefteå kommun
   Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
   931 85 Skellefteå
   Sweden