Gå direkt till innehåll
Skellefteå – ett fönster mot världen

Pressmeddelande -

Skellefteå – ett fönster mot världen

Innovationsklustret för Trä i Skellefteå har fått stor genomslagskraft som kunskapsspridare för trä när det gäller hållbart byggande. Under september och oktober är efterfrågan stor på talare från Skellefteå på olika konferenser i Sverige.

-Det känns roligt att vi kan bidra med kunskap inom ett så viktigt område. Dels som talare under olika konferenser samt även alla besöken vi fått till Skellefteå de senaste åren, säger Britt-Inger Olofsson, utvecklingsstrateg vid Skellefteå kommun.

Planarkitekten Björn Ylinenpää från Skellefteå kommun ska prata vid den internationella konferensen Forum Wood Building Nordic 27-28 september i Växjö. Han kommer att prata om Träbyggnad för en mer hållbar framtid. Vad kan en stad göra? Anders Gustafsson, RISE är också talare vid konferensen i Växjö. Han pratar om resultaten från det pågående projektet ”Höga Hus i trä” som ingår i Bioinnovation 2015 projekt Framtidens Biobaserade Byggande och Boende.

- Det är roligt att kunna visa på hur vi i Skellefteå arbetar med trä och hållbart byggande, särskilt när vi nu ser en utveckling mot mer och mer materialoptimering där olika material används för att tillsammans minska en byggnads miljöpåverkan. Säger Björn Ylinenpää, Arkitekt SAR/MSA planarkitekt, Skellefteå kommun.

Ekosystemtjänster

24 oktober så kommer planarkitekten Therese Kreisel tillsammans med White arkitekter hålla ett föredrag på konferensen Building Sustainability 18. De ska prata om hur vi får in Ekosystemtjänster i sammanhanget hållbartbyggande.

- Ekosystemtjänster tillsammans med det gröna i stadsrummet utgör en viktig del i det hållbara samhället. Städer utan växtlighet blir en ohälsosam livsmiljö och det gröna erövrar återigen våra städer, säger, Therese Kreisel, Arkitekt SAR/MSA planarkitekt, Skellefteå kommun.

Höga hus i trä

På Stora Trähusdagen 17 oktober kommer Karin Sandberg och Anders Gustafsson, RISE hålla föredrag på tema Höga hus i trä – rätt byggsystem för rätt byggnadshöjd. Samtidigt kommer Karin Sandberg att prata om ett innovationsprojekt inom, BioInnovation 2017, som handlar om konstruktion och design.

-Delprojekten arbetar med att öka efterfrågan av svenskt trä. Med fokus på furu genom de innovativa processerna ska furans egenskaper utvecklas och värdet på produkter av furu ska höjas. Däribland utvecklas ett fasadsystem av trä,säger Karin Sandberg, sektionschef Träbyggande och boende, RISE.

Inom innovationsklustret för trä ingår förutom Skellefteå kommun via Trästad Skellefteå, LTU, RISE, Träcentrum Norr, Träbranschen Norr och Stiftelsen Träenigheten.

-Det här ger bra PR till Skellefteå och hela träindustrin, avslutar Britt-Inger Olofsson, utvecklingsstrateg vid Skellefteå kommun.

Mer information: 

Britt-Inger Olofsson, utvecklingsstrateg Skellefteå kommun 070-242 79 19

Therese Kreisel, Arkitekt SAR/SAM, planarkitekt Skellefteå kommun, 070-261 94 55

Björn Ylinenpää, Arkitekt SAR/SAM, planarkitekt Skellefteå kommun, 072-454 49 78

Fakta

Stora Trähus, 17 oktober i Stockholm www.storatrahus.se

Buildning Sustainability, 24-25 oktober i Stockholm http://buildingsustainability18.se/

Konferensen Forum Wood Building Nordic, 27-28 september i Växjö

Fokus på erfarenheter kring träbyggnationer och träkonstruktioner i Norden.

BILDTEXT Talare från Skellefteå Björn Ylinenpää, Arkitekt SAR/SAM, planarkitekt, Skellefteå kommun, Karin Sandberg, sektionschef Träbyggande och boende, RISE och Therese Kreisel, Arkitekt SAR/SAM, planarkitekt, Skellefteå kommun

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden