Gå direkt till innehåll
Skellefteå kom på tredje plats i tillgänglighetstävlingen Access City Awards 2019
Skellefteå kom på tredje plats i tillgänglighetstävlingen Access City Awards 2019

Pressmeddelande -

​Skellefteå bland de bästa i Europa på tillgängligt stadsliv

Idag har Skellefteå tagit emot det europeiska tillgänglighetspriset Access City Awards 2019. Skellefteå kom på tredje plats i Europa när det gäller att förbättra tillgängligheten i stadslivet.

– Det är förstås en stor ära för Skellefteå kommun att ta emot priset. Det ger oss ett uppmuntrande kvitto på att vårt långsiktiga arbete med tillgänglighet och inkluderande är betydelsefullt för många människor, säger Daniel Ådin, kommunfullmäktiges ordförande.

Daniel Ådin ingår i den delegation som deltagit i prisceremonin i Bryssel under fredagen. Dessutom har Anna Lundström, vice ordförande i socialnämnden och Madelene Wigenstam, enhetschef på Stöd och service, funnits på plats.

FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning tydliggör att alla människors delaktighet, oavsett funktionalitet, är en mänsklig rättighet. Tanken bakom priset är att personer med funktionsnedsättning ska ha samma tillgång till stadens miljöer som andra. Priset ges till en stad som på ett tydligt och varaktigt sätt har förbättrat tillgängligheten i grundläggande delar av stadslivet och som har konkreta planer på fortsatta förbättringar.

Skellefteå kommun har sedan slutet av 1990-talet arbetat målmedvetet utifrån en tydlig och politiskt förankrad funktionshinderspolitisk strategi som heter Ett Skellefteå för alla. Arbetet sker i nära samarbete med funktionsrättsrörelsen, och attityder och kunskap är viktiga beståndsdelar i utvecklingen.

En ledstjärna i arbetet är också att förbättrad tillgänglighet innebär varaktiga ekonomiska och sociala fördelar. Tillgängligheten är en grund för ett hållbart samhälle.

– Vi försöker att inte separera tillgänglighetsfrågor och inkludering från varandra, utan att istället integrera dessa perspektiv i alla kommunala aktiviteter och projekt, säger Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun


Mer information:
Alexandra Sundberg, delaktighetssamordnare Skellefteå kommun
Telefon: 073-841 72 07

Fakta:

Om Access City Awards: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1141

Om Rådet för förebyggande av funktionshinder: http://www.skelleftea.se/kommun/kommunens-organisation/radgivande-organ/radet-for-forebyggande-av-funktionshinder---raff

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden