Gå direkt till innehåll
Här är en scen från sista fredagsleken på Stadsbiblioteket i nuvarande lokaler. Temat var Flyttfest. Nu flyttar Stadsbiblioteket till Sara Kulturhus.
Här är en scen från sista fredagsleken på Stadsbiblioteket i nuvarande lokaler. Temat var Flyttfest. Nu flyttar Stadsbiblioteket till Sara Kulturhus.

Pressmeddelande -

Sista fredagsleken på Stadsbiblioteket – Nu flyttar vi

För femton år sedan kom den till Stadsbiblioteket. I fredags var det sista gången som den populära fredagsleken genomfördes i Stadsbibliotekets nuvarande lokaler. Temat var Flyttfest.

- Nu inför Stadsbibliotekets flytt till SARA Kulturhus kände vi att vi ville lyfta det på ett roligt sätt och använda oss av fredagsleken som är ett etablerat arrangemang, berättar Ida Strömbro, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Från början var det tänkt som ett öppet arrangemang där alla som ville kunde få komma, men på grund av rådande pandemi var de tvungna att tänka om. Norrhammarskolans fritidshem Birka är ett gäng som har varit flitiga och trogna besökare på fredagsleken.

-Eftersom de är en grupp barn som träffar varandra varje dag kände vi att vi särskilt kunde bjuda in dem, förklarar hon.
Estrid 6 år var en av dem som var på plats i fredags.
- Jag tycker det är kul och bra, konstaterar hon.

Startade på Efyran

Det är drygt 20 år sedan som fredagsleken startade i de gamla lokalerna på Efyran. (Fotnot The Great Northern håller till där nu) Då var det Blå Hästen, Kulturnätet som höll i det.

- Det skedde i olika former och var väldigt populärt, säger Ida Strömbro och fortsätter:

- När behovet av större lokaler uppstod startades ett samarbete med Stadsbiblioteket.

Första fredagsleken på Stadsbiblioteket arrangerades 2006 och har fortsatt regelbundet efter det.

- Från början var det enbart ett tillfälle varje fredag. Målgruppen har alltid varit familjer med barn i åldern 0-6 år. När populariteten ökade så började vi erbjuda två tillfällen varje gång, förklarar hon.

Sjunkande lånesiffror på barnböcker

Förutom att Blå Hästen, Kulturnätet behövde större lokaler fanns det en annan anledning till att fredagsleken flyttade över till Stadsbiblioteket. Det var att biblioteket upplevde sjunkande lånesiffror på barnböcker.

- Vi såg chansen att erbjuda familjer en möjlighet att komma till biblioteket och uppleva kultur och litteratur där barnen själva (och deras vuxna) är delaktiga. Fredagar valde vi just för att det är en dag som barn brukar vara lediga på. Men naturligtvis är det också en chans för föräldralediga eller mor- och farföräldrar att komma med sina barn och barnbarn. Vi har även haft fritidshem som kommit med sina elever. Vi erbjuder en rolig och inspirerande stund att träffa andra, uppleva kultur och låna böcker inför helgen.

Barn och vuxna deltar tillsammans
Barnen är engagerade i vad som händer framför dem. De är aktivt med i berättelsen, dansen, sången och ramsorna. Pedagogerna som håller i fredagsleken uppmanar alltid de vuxna att delta på samma sätt som barnen.
- Det tycker vi är väldigt bra och vi tror att de vuxna uppskattar det. Det blir ett utmärkt sätt för barn och vuxna att få en gemensam kulturupplevelse. Ljudnivån är hög i biblioteket på fredagarna på ett positivt och roligt sätt, säger Ida Strömbro och lyser upp.

Framtiden oviss
Hur det blir med fredagsleken i framtiden är ännu oklart. Men det finns planer på en fortsättning.
- Det vill vi naturligtvis. Det är ett uppskattat och etablerat koncept – och det är så klart spännande att få fortsätta med det i nya lokaler! Inget är dock fastbokat ännu, kanske utökar vi med ännu fler konstformer förutom drama och dans. Det får framtiden utvisa! Men det är ett roligt och bra samarbete med flera föreningar och verksamheter i Skellefteå kommun, avslutar Ida Strömbro.

Vill du veta mer kontakta gärna:
Eva Abrahamsson, bibliotekenhetschef 070-571 61 15

Ida Strömbro, bibliotekarie, Stadsbiblioteket
ida.strombro@skelleftea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden