Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så påverkas kommunens verksamheter av de nya direktiven kring covid-19

Från den 9 februari tas de flesta av de tidigare restriktionerna och allmänna råden kring covid-19 bort. Det gäller bland annat deltagarbegränsningar, vaccinationsbevis och krav på avstånd mellan sällskap. Skellefteå kommuns verksamheter kommer successivt att anpassa sig till de nya direktiven.

Utbildning och arbetsmarknad

Förskolor och skolor kommer under de kommande veckorna att successivt, och utifrån lokala förutsättningar, avveckla de åtgärder som funnits på plats under pandemin. Det är fortfarande hög smittspridning och stor påverkan på enskilda skolor och förskolor på grund av hög frånvaro. Därför behöver vi fortsätta hjälpas åt att förhindra smitta genom att barn och elever stannar hemma om de får symtom.

Vi vet att det är många frågor från vårdnadshavare om vad som gäller nu kring bland annat testning och karantän, Region Västerbotten/1177 Vårdguiden har aktuell information om till exempel hur länge man ska stanna hemma och vad som gäller vid testning från den 9 februari.

Kultur och fritid

De kommunala kultur- och fritidsverksamheterna återgår till ordinarie verksamhet nu när de nationella restriktionerna upphör. Eftersom smittspridningen fortfarande är hög i Skellefteå kan verksamheter dock med kort varsel tvingas stänga på grund av personalbrist. Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du har symtom som kan vara covid-19.

Vård, omsorg och stöd 

Smittspridningen är fortfarande omfattande och hög frånvaro bland medarbetarna ger ett ansträngt läge på många håll i verksamheterna. För verksamheter som arbetar nära individer i riskgrupp innebär de slopade restriktionerna inte några stora förändringar. Vi fortsätter att följa och arbeta enligt Vårdhygiens rutiner.

Vid besök på något av våra boenden är det viktigt att besökaren är frisk och symtomfri och följer övriga regler som finns på boendet. Som att hålla en god handhygien, bära munskydd i gemensamhetsutrymmen och hålla avstånd till övriga boende samt till personalen.

Skellefteå kommuns medarbetare som har jobbat hemifrån kommer successivt att återgå till arbetsplatsen.

För mer information, kontakta:

Patrik Nilsson, säkerhetschef: 072-216 07 06

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden