Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så fördelas prispengarna från Access City Award: "Finns inget sådant här i Sverige”

En upplevelseutställning som belyser olika typer av funktionsnedsättningar ska byggas på Exploratoriet. Det är en av satsningarna som Skellefteå kommun gör för pengarna från Access City Award 2023.

I slutet av 2022 utsågs Skellefteå till Europas mest tillgängliga stad. Vinsten innebar drygt 1,6 miljoner svenska kronor och nu har socialnämnden genom Rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, beslutat vad prispengarna ska gå till.

Max 1,1 miljoner kronor ska användas till att bygga en upplevelseutställning på Exploratoriet. Tanken är att lyfta fram olika funktionsnedsättningar, så att barn och unga kan få större insikter om hur det är att leva med funktionsnedsättning.

– Det ska bli en riktigt rolig satsning och är en jättefin möjlighet att nå ut till barn och unga och ge dem ökad kunskap. Mig veterligen finns inget sådant här i Sverige överhuvudtaget. Det kan finnas något tekniskt museum där de har vissa delar, men inget som visar upp helheten så vi blir först ut, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare i Skellefteå kommun.

Tillsammans med medarbetare från Exploratoriet och representanter från funktionsrättsföreningarna har arbetet med utställningen just inletts. Målet är att den ska stå färdig sommaren 2024.

– När vi på Exploratoriet fick frågan startade en väldig kreativitet och det kändes så rätt för vår del. Man kanske tänker att tillgänglighet och de delarna inte hör hemma på ett science center, men det handlar ju oerhört mycket om hur allt fungerar i kroppen, vad funktionsnedsättningar beror på och hur teknik och hjälpmedel kan underlätta i livet. Det stämmer definitivt in i vårt uppdrag, då vi ska locka och inspirera till naturvetenskap och teknik på olika sätt, säger Sara Stengård, vd för Exploratoriet.

Att under arbetets gång kunna stämma av med funktionsrättsföreningarna är värdefullt tycker Sara Stengård.

– Det är en energirik grupp och det känns roligt och inspirerande att få deras input, det är ju de som kan de här frågorna – vilken känsla vill de att man ska ha med sig efter besöket och vad ska man ha lärt sig?

Förutom upplevelseutställningen kommer prispengarna att gå till kommunens funktionsrättsföreningar. Det handlar om minst 450 000 kronor och de kan ansöka om pengar redan nu. 100 000 kronor ska dessutom användas till en–två föreläsningar inom funktionsrättsområdet.

– Att bidra till att denna upplevelseutställning blir verklighet känns både betydelsefullt och roligt. Det, tillsammans med att funktionsrättsföreningarna kan ansöka om pengar till sådant de behöver, bidrar till att skapa ett Skellefteå för alla, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF.

För mer information, kontakta:
Elin Brännström, delaktighetssamordnare, Skellefteå kommun: 070-540 28 28, elin.a.brannstrom@skelleftea.se

Sara Stengård, vd, Exploratoriet Skellefteå Science Center: 072-601 22 67, sara.stengard@exploratoriet.se

Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF: 072-249 92 26, iosif.karambotis@skelleftea.se

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden