Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så bygger vi norra Sveriges städer mer hållbart

Det finns en del frågor som behöver svar. Hur bygger vi framtidens städer mer hållbart för kommande generationer? Hur säkerställer vi en hög byggtakt och därmed förutsättningar för fortsatt tillväxt i vår region? Svaren kommer kanske den 21 maj i Skellefteå.

Städerna i norra Sverige växer. Vi behöver bygga mycket, snabbt, smart och urbant, men med så liten miljö- och klimatbelastning som möjligt. Med nya regelverk och höga ambitioner för klimat och koldioxid förändras spelplanen i hela byggsektorn – från planering och projektering till byggande och förvaltning. Högre krav på tidsvinster, kostnader, kvalitet och klimat förändrar byggandet från grunden.
- Hållbart samhällsbyggande är en viktig motor för tillväxt i samhället. Det har tydliga kopplingar till såväl sysselsättning, forskning och utbildning som till infrastruktur och klimat. Därför är det en mycket viktig fråga för såväl politiken som för samhällsaktörer på lokal, regional och nationella nivå. Säger, Britt-Inger Olofsson, utvecklingsstrateg, Skellefteå kommun.
- Skellefteå har på senare år gjort strategiska satsningar när det gäller byggnationer av nya skolor och förskolor. Under en tioårsperiod satsas därför en miljard kronor på nya skolor och förskolor. De byggs primärt i trä, något som skapat ett stort intresse runt om i landet, säger Tomas Teglund, ordförande Nämnden för support och lokaler i Skellefteå kommun och fortsätter:
- Tack vare Skellefteås träbyggnadsstrategi har vi blivit en bättre beställare eftersom vi alltid prövar trä som ett alternativ när vi bygger nytt. Carl Wangel, ansvarig för Samhällsbyggnad och Public Affairs på Sveriges Träbyggnadskansli. - Det hållbara byggandet är ett resultat av gemensamma insatser och samverkan. Med en stark regional träbyggsektor finns helt unika förutsättningar som gör att norra Sverige kan ta stora kliv, inte bara för att säkerställa bostadsförsörjning utan också göra det med minsta tänkbara klimatavtryck.

Så bygger vi norra Sveriges städer mer hållbart
Datum:
21 maj
Tid: 09.30 – 15.00
Plats: Nordanå, Exploatoriet

Under programpunkten Färdplaner för framtidens byggande 10.00 - 11.00 hör vi:

 • Birgitta Govén, expert på energi och hållbarhetsfrågor, Sveriges Byggindustrier Bygg- och anläggningsbranschens färdplan för ett fossilfritt Sverige.
 • Josefin Nellerup, stadsbyggnadsstrateg, Malmö stad Lokal färdplan för klimatneutralt byggande.
 • Tomas Teglund, ordförande Nämnden för support och lokaler, Skellefteå kommun Skolor som en viktig del i Skellefteå kommuns hållbara byggande mot 2030.
 • Det blir också en paneldiskussion om Framtid, utmaning och behov! N6 - Norra Sveriges största städer i samverkan. På plats är bygg- och miljönämndens ordförande från tre kommuner; Evelina Fahlesson, Skellefteå kommun, Mikael Berglund, Umeå kommun och Maritha Meethz, Luleå kommun.

  För mer information kontakta gärna:
  Britt-Inger Olofsson
  , utvecklingsstrateg Skellefteå kommun
  Mobil: 070-242 79 19
  britt-inger.olofsson@skelleftea.se

  www.skelleftea.se/trastad

  Carl Wangel, ansvarig för Samhällsbyggnad och Public Affairs, Sveriges Träbyggnadskansli
  Kontor: 08-762 72 72 Mobil: 070-392 88 07
  carl.wangel@trabyggnadskansliet.se

  Ämnen

  Regioner

  Presskontakt

  Caroline Thorén

  Caroline Thorén

  Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
  Emilie Sjölund

  Emilie Sjölund

  Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

  Skellefteå kommun

  Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

  Skellefteå kommun
  Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
  931 85 Skellefteå
  Sweden