Gå direkt till innehåll
Så blir slutkostnaden för byggandet av Sara kulturhus

Pressmeddelande -

Så blir slutkostnaden för byggandet av Sara kulturhus

Slutkostnaden för kulturhusprojektet i sin helhet kommer att landa på 1 245 mnkr. Utifrån budgeten på 1 170 mnkr innebär detta ett överdrag på omkring 6 procent. För Skellefteå kommun som är byggherre för kulturhusdelen, innebär detta en merkostnad på 6 miljoner kronor. För Skellefteå industrihus, som stått för byggandet av hotelldelen, blir summan 69 miljoner kronor över budget.

- Som vi tidigare påpekat så har projektets komplexitet och innovationshöjd under resans gång skapat utmaningar som vi inte alltid kunnat förutse. Givetvis har målet hela tiden varit att hålla budgeten men när det gäller så här stora och komplexa projekt som byggs över flera år finns många osäkerhetsmoment. Prisökningar och förseningar i samband med pandemin är viktiga förklaringar till slutkostnaden, säger Jan Sundbom, förvaltningschef på Support och lokaler.

Budgetöverskridandet på 6 procent landar till största delen i kommunens bolagskollektiv, vilket innebär att skattekollektivet bara påverkas marginellt.

- Vi tog höjd för budgetöverskridandet redan i bokslutet för 2021 så det kommer inte att påverka Skellefteå kommuns övriga verksamheter, säger Jan Sundbom förvaltningschef på Support och lokaler.

  Skellefteå Industrihus behöver nu ta höjd för ytterligare kostnader i projektet.

  - Det är givetvis alltid tråkigt när budgeten inte håller. Men vi har tagit höjd för stora delar av detta redan i bokslutet för 2021 varför det inte kommer att påverka våra andra projekt, säger Åsa Andersson, vd för Skellefteå Industrihus och tillägger

  - Det har aldrig tidigare byggts ett hotell ovanpå ett kulturhus på det här sättet. Det är en otroligt komplicerad konstruktion som i många avseenden krävt millimeteranpassningar. Precis som för många andra har pandemin gett konsekvenser i form av prisökningar. Dessa utmaningar har slagit hårdare mot hotelldelen eftersom den började byggas senare än kulturhusdelen.

  Sara kulturhus stod klart i september 2021 och sedan dess har Skellefteå kommun och Skellefteå Industrihus arbetat med slutregleringen tillsammans med totalentreprenören SSEA (f.d. HENT Sverige AB).

  - Det tar alltid en viss tid att få till slutregleringen i komplexa och omfattande projekt av det här slaget. Det finns alltid diskussionspunkter kring kostnader som man behöver undersöka och hitta lösningar på. Samarbetet med SSEA har fungerat väl under hela processen och det känns bra att vi nu landat i en slutreglering som båda parter är överens om, säger Samuel Lundqvist, ekonomichef på Skellefteå kommun.


   För mer information:
   Jan Sundbom, förvaltningschef support och lokaler
   070 377 59 36

   Åsa Andersson, vd Skellefteå Industrihus
   070 669 52 74

   Samuel Lundqvist, ekonomichef
   070 371 19 58

   Fakta Sara kulturhus
   Med sina 20 våningar och knappa 80 meters höjd är Sara kulturhus ett av världens högsta trähus. Bara Mjöstårnet i Brumunddal norr om Oslo är högre med sina 85 meter. Byggnaden består av en låghusdel på fyra våningar och en torndel som sträcker sig ytterligare 16 våningar upp i luften. Kulturhusdelen omfattar en yta på ca 13 500 m2 medan hotelldelen med sina 205 rum omfattar ca 11 000 m2. I hotelldelen finns också tre restauranger, kafé, gym, spa samt mötesutrymmen om ca 500 m2


   Utmärkelser:
   Nominerad till Kasper Sahlin Priset 2022 som ges till ett svenskt byggnadsverk eller en grupp byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.

   Utsett till ett av fyra hållbara arkitektur- och infrastrukturprojekt vis Travel + Leisure Global Awards 2022.

   1:a plats på The Guardians lista över Årets bästa arkitektur 2021

   Utmärkelse som ett gott exempel på hållbar arkitektur av New European Bauhas – ett interdisciplinärt initiativ som Europeiska kommissionen står bakom.

   Brons i kategorin Hållbart boende vid International Design Awards.

   Nominerad till Årets bygge – ett pris som delas ut av Byggindustrin och Constructions Summit.

   Nominerad till Swedish Design Awards i kategorin Årets arkitektur.

   Finalist vid CIO Awards i kategorin Årets hållbara projekt.

   Nominerad i kategorin World Property Award vid Fastighetsgalan.


   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Kontakter

   Agnetha Boström

   Agnetha Boström

   Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
   Emilie Sjölund

   Emilie Sjölund

   Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

   Skellefteå kommun

   Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

   Skellefteå kommun

   Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
   931 85 Skellefteå
   Sweden