Gå direkt till innehåll
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd, Hans Kreisel, vd Skellefteå Kraft, Maria Marklund (S), kommunalråd, Ibrahim Baylan, samordnings- och energiminister, Peter Carlsson, vd Northvolt.
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd, Hans Kreisel, vd Skellefteå Kraft, Maria Marklund (S), kommunalråd, Ibrahim Baylan, samordnings- och energiminister, Peter Carlsson, vd Northvolt.

Pressmeddelande -

Ren energi, stark industritradition och engagemang är Skellefteås starka kort

Idag presenterade Peter Carlsson, VD Northvolt, planerna på etablering av en storskalig anläggning för batteritillverkning för politiker i kommunfullmäktige i Skellefteå. Anläggningen ska antingen placeras i Skellefteå eller Västerås.

– I Skellefteå finns en stark industritradition, en entreprenörsanda, Nordens gruvcentrum som ligger i regionen, Rönnskärsverken med stark återvinningskompetens samt att vi tydligt kan se hur den energi som används här är i princip 100 procent ren, ger många bra fysiska förutsättningar. Dessutom är engagemanget som vi upplever från hela bygden, kommunen och andra intressenter viktigt för oss vid etablering, säger Peter Carlsson VD Northvolt.

Det blev i juli klart att Skellefteå är en av två orter som går vidare i kampen om Northvolts etablering av en storskalig anläggning för batteritillverkning. Etableringen kan komma att innebära upp till 2 000-3 000 nya arbetstillfällen och sannolikt lika många indirekta arbetstillfällen i Skellefteå.

– Vi vet att vi har ett starkt erbjudande. Förutom att Northvolt får tillgång till 100 procent förnybar energi, gott om högteknologisk kompetens i form av starka industriföretag i framkant, en hög utbildningsnivå i regionen så har vi en trygg livsmiljö och fantastisk livskvalitet för de familjer som ska flytta hit, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman.

Cirka 40 kommuner i Sverige och Finland anmälde intresse för Northvolts etablering av en anläggning för produktion av batterier för energilagring. 10 av dessa platser valdes ut. De besöktes under våren av Northvolts representantersom utvärderade förutsättningarna för en batterifabrik av den storlek som det nu planeras för. De krav som ställts har varit höga på infrastruktur, kompetensförsörjning och mer specifika möjligheter för etablering av en fabrik som tillgång till mark, vatten- och elkapacitet och transportnät. Skellefteå har visat sig ha och erbjuda det som krävs.

Nu fortgår arbetet enligt plan. Batterianläggningen har en intensiv tidsplan där de första spadtagen ska tas redan under det andra halvåret 2018.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden