Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Provsvar visar: kräftpest kvar i Skellefteälven – ”Smittkällan längre upp än vi tidigare trott”


Skellefteå kommun och Länsstyrelsen har gemensamt arbetat fram ett uppföljningsprogram för att undersöka i vilken utsträckning kräftpestsmitta finns kvar i den del av älven som drabbats av kräftpest. I programmet ingår även att undersöka om flodkräftbeståndet slagits ut helt eller om det kan finnas kvar rester av beståndet.

Under ungefär två månader har, i samarbete med fiskevårdsområdesföreningar, friska flodkräftor placerats ut i burar för att undersöka om de smittas av kräftpest. Kräftorna har nu analyserats av Statens veterinärmedicinska anstalt och resultatet visade att det finns kvar en smittkälla någonstans uppströms Renström.

- Det betyder att smittan finns kvar i Skellefteälven och att smittkällan just nu är längre upp i älven än vi tidigare trott. Vi kommer nu, tillsammans med Länsstyrelsen och fiskevårdsområdena, fortsätta arbetet med att lokalisera var smittan kommer ifrån, säger Tony Söderlund, enhetschef på fritids- och idrottsavdelningen.

Detta innebär att det även fortsättningsvis är viktigt att följa restriktionerna och desinficera all utrustning som varit i Skellefteälven så inte smittan sprids vidare. Kräftpest i Skellefteälven - Skellefteå kommun (skelleftea.se)


För mer information, kontakta:

Tony Söderlund, enhetschef på fritids- och idrottsavdelningen, Skellefteå kommun, 070-2700810

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden