Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Peppar föreningarna till ett aktivt friluftsliv i år

I år är det Friluftslivets år 2021 med rikskampanjen Luften är fri. I Skellefteå vill kommunen bidra med att peppa föreningarna till att genomföra aktiviteter kopplat till friluftsliv.
- Vi kommer att jobba en del uppsökande med detta, men hoppas såklart även att budskapet når ut och att föreningar som har idéer kontaktar oss i fall de vill ha råd och stöd till genomförandet, säger Johannes Lindberg, friluftssamordnare vid Kultur- och fritidskontoret, Skellefteå kommun.

16-24 januari genomfördes invigningsveckan av Friluftslivets år där friluftsorganisationer, kommuner, länsstyrelser och stiftelser över hela landet deltog. Projektet har fått namnet Luften är fri och drivs av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket.
- Syftet är att fler ska prova friluftsliv och det är ett långsiktigt arbete, berättar Lindberg.

Temadagar
Under året kommer det att finnas olika teman, ett för varje månad där föreningarna kan bidra med olika aktiviteter under olika rubriker. Januari – Invigning, Februari – Inspiratör Friluftsliv, Mars – Friluftskompis, April – Hela Sveriges friluftsdag, Maj – Friluftsliv i skyddad natur, Juni – Äta ute, Juli – Sova ute, Augusti – Jag har aldrig…, September – Gilla friluftslivet, Oktober – Lära ute, November – Må bra ute och December – Dialog friluftsliv.

Föreningar och friluftsaktiviteter
Kultur- och fritidskontorets vill försöka lyfta föreningar och friluftslivsaktiviteter i sin kommunikation via deras nystartade konto @friluftslivskelleftea på Instagram.
- Föreningar eller andra konton kan ju såklart även tagga oss i sina inlägg, så kanske vi repostar deras inlägg. De kan tagga med #friluftslivskelleftea och/eller @friluftslivskelleftea, förklarar Johannes Lindberg.

Registrera sig eller tagga
Det finns också andra möjligheter för föreningarna att visa upp sina aktiviteter.
- De kan registrera sina aktiviteter i evenemangskalendern på www.luftenarfri.nu men de kan även få spridning och synas genom att tagga #luftenarfri i sina inlägg i sociala medier, tipsar han.

Dialog kring friluftsfrågor
Utöver arbetet med föreningslivet kommer Kultur- och fritidskontoret även under året att jobba med dialog kring friluftsfrågor kopplat till de andra målgrupperna för kampanjen, nämligen barn i årskurs 4-6, utrikesfödda och beslutsfattare.
- Vi tycker dialog är viktigt. Därför ser vi fram emot att jobba med målgrupperna för att se hur vi tillsammans kan utveckla detta vidare, avslutar han.

Har du frågor och funderingar kontakta gärna:
Johannes Lindberg, friluftssamordnare, Skellefteå kommun
johannes.lindberg@skelleftea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden