Gå direkt till innehåll
Oförutsedda kostnader skapar större avvikelse i kulturhusbygget

Pressmeddelande -

Oförutsedda kostnader skapar större avvikelse i kulturhusbygget

Den senaste slutkostnadsprognosen för kulturhusprojektet visar på en budgetavvikelse på 60 miljoner kronor. De främsta anledningarna till prognosavvikelsen är oförutsedda kostnader kopplade till byggets komplexitet och prisökningar på byggmarknaden. Idag ser vi behov av att ta höjd för eventuella avvikelser på totalt 120 miljoner kronor med tanke på byggets komplexitet och att det återstår lång tid kvar av bygget. Det har vi dessutom möjlighet att göra utan att det belastar den skattefinansierade verksamheten.

  • Givetvis är vi bekymrade för de ökande kostnaderna och vi förstår att det upprör människor. Men det är viktigt att förstå betydelsen av kulturhuset. Det här är en unik byggnad som bidrar till Skellefteås attraktivitet när det gäller företags vilja att etablera sig här, människors vilja att flytta hit och våra invånares möjligheter till ett bra utbud av kultur och upplevelser. Bygget har redan satt Skellefteå på kartan i internationella medier och genom intresset från flera universitet runt om i världen, säger Tomas Teglund (S), ordförande i nämnden för support och lokaler.

För att ta höjd för eventuella ytterligare avvikelser föreslås hotelldelens investeringsbudget utökas med 50 miljoner kronor. Samtidigt finns sedan tidigare en plan för att sälja inventarierna i kulturhuset till det nybildade kulturhusbolaget, vilket ger ett utökat utrymme för kommunen på omkring 70 miljoner kronor. På så vis tas höjd för en eventuell avvikelse på upp mot 120 miljoner kronor samtidigt som skattekollektivet skyddas om kostnaderna skulle öka.

  • Kulturhuset är ett komplext projekt som bryter helt ny mark när det gäller såväl byggteknik och utförande som hållbarhet. Att gå i bräschen för ett sådant här nydanande projekt är förenat med risker. Utifrån det vi visste då och utifrån de omvärldsfaktorer vi hade att räkna med la vi en budget som vi trodde på, säger Jan Sundbom, förvaltningschef för support och lokaler i Skellefteå kommun.

Byggandet av kulturhuset inleddes i oktober 2018. Ansatsen i projektet var hög och en tydlig ambition sattes redan då arkitekttävlingen utlystes hösten 2015. Det unika med projektet är att det byggs helt i trä, utan exempelvis ett hisschakt i betong eller stål som stabiliserar konstruktionen, något som aldrig gjorts tidigare i projekt med dessa höjder. Dessutom är de stora spännvidderna på träelementen i kulturhusets höga delar något som inte testats förut.

  • Avvikelsen beror i huvudsak på det här byggets stora komplexitet. Lägg därtill exempelvis fördyringar av mark- och grundläggningsarbeten och projektering kopplat till konstruktion samt tekniska moment som visat sig bli mer komplicerade än väntat. Vi har gjort besparingar ända från projektets början, bland annat genom att göra nya val av material men vi befinner oss i ett läge där fler besparingar skulle påverka både upplevelsen och kvaliteten för såväl kulturhusets besökare som verksamheter, säger Jan Sundbom och tillägger
  • Eftersom det fortfarande återstår en bra bit innan projektet är klart och eftersom flera osäkra moment återstår behöver vi ta höjd för riskerna i projektet, säger han.

Kulturhuset är ett led i Skellefteå kommuns utvecklingsstrategi för ett växande Skellefteå med goda möjligheter att attrahera både nya företag och invånare. Det har också gett det lokala och regionala näringslivet möjlighet att delta i ett projekt med hög innovativ höjd som visar på Skellefteås framtidstro och ambition för framtiden.

Fakta kulturhuset

I juni 2015 tog kommunfullmäktige i Skellefteå beslut om att bygga ett kulturhus. I november 2015 utlystes en öppen arkitekttävling. Av de 55 inlämnade och godkända förslagen utsågs förslaget Sida vid Sida av White arkitekter till vinnare.

I maj 2019 presenterades kulturhusets namn Sara, efter den kända författaren och samhällsdebattören Sara Lidman från Missenträsk.

Med sina 20 våningar och totala höjd på 80 meter blir Sara kulturhus ett av Europas högsta trähus när det beräknas stå klart sommaren 2021. Byggnaden består av en låghusdel på fyra våningar och en torndel ovanpå, som sträcker sig ytterligare 16 våningar upp.

Byggnaden ska inrymma kulturverksamhet samt ett hotell. Hotelldelen är på 11470 m2 och omfattar drygt 200 gästrum, kafé, gym, spa, 2 restauranger och en bar samt konferens- och mötesutrymmen om cirka 500 m2. Kulturhusdelen är på 13540 m2 och kommer att inrymma Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander samt en rad gemensamma ytor i form av scener med mera. Teknikutrymmen på 3430 m2 tillkommer också.

För mer information:

Jan Sundbom, förvaltningschef för support och lokaler
Telefon: 070 – 377 59 36

Samuel Lundqvist, ekonomichef Skellefteå kommun
Telefon: 070 – 371 19 58

Tomas Teglund, ordförande i nämnden för support och lokaler
Telefon: 072 – 214 47 76

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden