Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nytt beslut om kräftpesten i Skellefteälven – området för restriktioner minskar

Under torsdagen fattade Länsstyrelsen ett nytt beslut om att förklara en del av Skellefteälven för kräftpestsmittad. Undersökningar visar att smittan fortfarande finns kvar i älven och därför kommer restriktionerna fortsätta att gälla under 2024, om än området minskat.

Efter samråd med bland annat Statens veterinärmedicinska anstalt har Länsstyrelsen beslutat att förklara älven mellan Rengård- och Selsforsens kraftverk för kräftpestsmittad och att restriktioner ska fortsätta gälla 2024. Det nya beslutet gäller ett mindre område än det tidigare, med en stor säkerhetsmarginal upp till det område där smitta konstaterades under 2023. Den nya gränsen ligger vid dammen uppströms Klutmark/Medle.

- De undersökningar som genomfördes i höstas ligger tillgrund för beslutet att minska restriktionsområdet, vilket kommer att göra det enklare för skelleftebor och besökare att nyttja älven till olika aktiviteter, säger Tony Söderlund, enhetschef fritid- och idrottsavdelningen, Skellefteå kommun.

    Skellefteälven drabbades av ett utbrott av kräftpest under 2022 och Länsstyrelsen förklarade då sträckan från regleringsdammen vid Rengårds kraftstation och ut till havet som smittad.

    Under det följande året genomförde Skellefteå kommun, i samarbete med Länsstyrelsen, undersökningar för att identifiera eventuella kvarvarande pestsporer och för att lokalisera smittkällan. Resultaten visade att det fanns viss smitta nära Rengårds kraftstation, men längre ner i vattendraget hittades varken smitta eller flodkräftor som överlevt utbrottet.

    Undersökningar 2024

    Länsstyrelsen meddelar att flodkräftor kommer att sättas ut i Kvistforsens fiskodling under 2024 för att se om de smittas med kräftpest. Fiskodlingen har sitt vattenintag i magasinet som ligger direkt nedströms Selsforsdammen och kräftorna kommer med största sannolikhet att bli infekterade om smitta finns i vattnet. Det är en ytterligare åtgärd för att kontrollera att kräftpest inte förekommer nedströms Selsforsdammen.

    - Till sommaren kommer även kräftor att sättas ut i burar i kring Rengård för att undersöka om den smitta som fanns där i höstas finns kvar och i så fall försöka ringa in källa ytterligare, säger Tony Söderlund.

      Kräftornas hälsa kontrolleras dagligen och om smitta upptäcks kan nödvändiga åtgärder snabbt sättas in.

      Om du vill veta mer, kontakta:

      Tony Söderlund, enhetschef fritid- och idrottsavdelningen, 070-2700810.


      Fakta:

      Restriktioner i Skellefteälven

      För att undvika att kräftpesten sprider sig till andra vatten ska all utrustning som används i det smittade området desinfekteras.

      Det är förbjudet att:

      • fånga kräftor,
      • saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor,
      • använda fisk som betesfisk i ett annat vatten än där den
        fångats.

      Ämnen

      Regioner

      Kontakter

      Agnetha Boström

      Agnetha Boström

      Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
      Emilie Sjölund

      Emilie Sjölund

      Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

      Skellefteå kommun

      Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

      Skellefteå kommun
      Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
      931 85 Skellefteå
      Sweden