Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya brandstationen invigdes med kortege och hejarop

I dag, fredagen den 18 oktober, invigdes Skellefteå kommuns nya brandstation på Östra navet i Skellefteå. Invigningen inleddes med en kortege av brandbilar som körde från den gamla stationen till den nya och längs vägen blev de påhejade av barn från Norrbacka förskola och Floraskolan.

- Det känns väldigt glädjande att brandstationen fått invigas och att räddningstjänsten nu är inflyttad i sina nya lokaler som möter upp verksamhetens behov. Flytten har varit ett viktigt steg i den samhällsomvandling som Skellefteå befinner sig i då vi behöver utöka våra samhällsviktiga verksamheter i och med att vår kommun växer, säger Sara Keisu-Lundh (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

    De nya lokalerna är utrustade med modernare teknik vilket bland annat kommer möjliggöra bättre rengöring av material efter brand samt ljusare och större lokaler för bättre arbetsmiljö.

    Den 16 september tog räddningstjänsten över lokalen och påbörjade sin flyttprocess som har skett i flera steg. Det har varit viktigt att allt är fullt fungerande den dag skiftpersonalen flyttar ner med fordon och utrustning för utryckning.

    Själva invigningen inleddes med en kortege av brandbilar från den gamla till den nya brandstationen där brandmännen och brandbilarna längs vägen blev påhejade av barn från Floraskolan och Norrbacka förskola. Väl på plats blev det invigningstal, bandklippning, tårta samt rundvisning av lokalerna.

    - Det känns bra att vi äntligen har blivit färdiga med flytten och att vi nu är inne i våra nya lokaler. En flytt är ju alltid något av en utmaning och för oss har det helt klart krävts mycket planering och att ta det stegvis eftersom den inte har fått påverka vårt dagliga arbete, säger Mattias Hagelin, räddningschef.

      Fakta om Skellefteås nya brandstation

      • Budget har varit 100 miljoner kronor och det har krävts ny och avancerad teknik. Bland annat för särskild ventilation och speciella rengöringsanläggningar.
      • Skellefteå Industrihus äger fastigheten och hyr ut till Skellefteå kommun.
      • Lokalen är en befintlig byggnad från 1964 som har byggts om för att passa räddningstjänstens uppdrag. Arbetet med lokalen påbörjades redan 2015, men stannades upp av olika skäl. April 2022 återupptogs arbetet med ny projektering.
      • Den nya brandstationen kommer att vara arbetsplats åt cirka 50 personer och även en central samlingsplats för kommunens deltidsbrandmän. Det kommer också vara en plats där det hålls utbildningar, exempelvis brandskyddsutbildning för kommunens anställda.
      • Bygget har varit en totalentreprenad i utökad samverkan (partnering) mellan Skellefteå kommun och PEAB med Bravida som underentreprenör på installationssidan. Räddningstjänsten har haft stor inverkan i utformningen av lokalerna.

      Fakta om konstverket:

      Under invigningen av brandstationen avtäcktes även konstverket ”Level of Support” som är installerat utanför Östra navets nybyggda brandstation. Verket är skapat av Fredrik Norén och består av elva knallröda ”stolar”, med ben som svänger kraftigt på väg ned till sin stadiga förankring i marken. Konstnären har inspirerats av räddningstjänstens betydelse som stödfunktion för människor i utsatta situationer. Verket är producerat enligt en statlig rekommendation som innebär att en procent av totalbudget vid nybyggnad, ombyggnad och tillbyggnad ska gå till konstnärlig gestaltning, den så kallade enprocentsregeln som har tillämpats i Skellefteå sedan 1962.

      För mer information, kontakta:

      Sara Keisu-Lundh, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, 073-076 41 57
      Mattias Hagelin, räddningschef, 070-345 82 17

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Skellefteå kommun

      Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

      Kontakter

      Agnetha Boström

      Agnetha Boström

      Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
      Emilie Sjölund

      Emilie Sjölund

      Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

      Skellefteå kommun

      Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

      Skellefteå kommun

      Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
      931 85 Skellefteå
      Sweden