Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny utställning visar hur sensorer förenklar arbete i Skellefteå kommun

Sensorer uppkopplade till internet ger Skellefteå kommun helt nya förutsättningar att fatta beslut utifrån data. Nu visar en ny utställning i Stadshuset hur sensorer och Sakernas internet kan förenkla livet i kommunen.

– Datan som sensorerna samlar in innebär nya möjligheter till service för individen, säger Agnieszka Boeske, projektledare på Skellefteå kommun.

I utställningskorridoren på Stadshusets entréplan kan besökarna lära sig mer om hur Skellefteå kommun arbetar med uppkopplade sensorer och det som kallas Sakernas internet, eller Internet of Things, IoT. Det kan handla om att mäta fukt, ljudnivå, positionering, rörelse och mycket annat. Tack vare Skellefteå Krafts trådlösa nät, ett så kallat LoRa-nät, kan datan samlas in och göras synlig i kommunens olika verksamheter.

Ett exempel handlar om städrutiner för offentliga toaletter. Utplacerade rörelsesensorer på toaletter vid Nordanå känner av hur många besökare toaletterna haft. Sensorerna sitter även utplacerade i sopkorgar och känner av hur mycket papper som kastas.

– Det här har medfört en mer effektiviserad verksamhet, säger Anneli Boman, enhetschef på städ.

Alla sensorer som kommunen jobbar med uppfyller GDPR. En tumregel är att inte registrera ansikten eller annat som gör att mätningen kan spåras till specifika personer. Inte heller sekretessinformation samlas in och lagras.

I utställningen finns även möjlighet att se hur några sensorer fungerar i realtid. I korridoren finns bland annat en besöksräknare och en mätare som visar snödjupet utanför Stadshuset.

Utställningen är den del av projektet GIOTIS, Genomförandeprojekt för Internet of Things (IoT) för innovativ samhällsnytta Skellefteå, som arbetar för en utökning och uppskalning av IoT-tjänster inom offentlig sektor.

Vill du veta mer? Kontakta:

Agnieszka Boeske, projektledare.

agnieszka.boeske@skelleftea.se

0768267316

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden