Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny lag innebär att kommunen tar över tillsyn på serveringsställen

Från och med 1 juli är det Skellefteå kommuns ansvar att utföra tillsyn av trängsel på Skellefteås restauranger, krogar och caféer. Den nya lagen är tillfällig och gäller till den 31 december 2020.

- Tidigare rapporterade kommunen åt Smittskydd Region Västerbotten som egentligen bara har kunnat fatta beslut om stängning. Nu får vi mandat att fatta beslut som i praktiken kan innebära allt från att en restaurangägare behöver möblera om för att uppfylla riktlinjerna, till stängning. Besluten kan också förenas med vite, säger Elisabeth Berggren, verksamhetschef Miljö, hälsoskydd och livsmedel, Skellefteå kommun.

Minska smittspridning

Syftet med den nya lagen är att se över att serveringsställen tar sitt ansvar att följa lagkraven för att minska smittspridningen av covid-19. I tillsynen ingår att besöka serveringsställen för att säkerställa att de har tagit till nödvändiga åtgärder för att förhindra trängsel.

Det är verksamhetsutövarens ansvar att informera sina gäster och att ordna sin lokal så att gästerna inte behöver trängas. Men ansvar att följa de riktlinjer som restaurangen eller caféet informerar om ligger fortfarande hos individen.

- De allra flesta verksamhetsutövare vill göra rätt. Många kontaktar oss och ber om råd men det gäller också att besökaren följer serveringsställets uppmaningar. Har du symptom – stanna hemma! Annars gäller håll avstånd, respektera andra gäster, tvätta händerna, inget mingel, flytta inte möbler, inget barhäng och följ den information som personalen ger dig. På så vis kan du njuta av god mat och gott sällskap även denna sommar, säger Elisabeth Berggren.

Begränsat till serveringsställen

Den nya lagen gäller endast tillsyn vid serveringsställen, vilket innebär att kommunen inte utför tillsyn av trängsel på andra platser som till exempel campingar, badstränder, butiker och bilparkeringar. Skellefteå kommun tar även fortsättningsvis emot klagomål kring trängsel på andra platser än serveringsställen. I de fall där det finns en ansvarig verksamhetsutövare meddelar kommunen denne att klagomål kommit in, men kommunen har inte något mandat att fatta beslut om åtgärder. Det är upp till verksamhetsutövaren att åtgärda problemet och se till att riktlinjerna följs.

Den som vill framföra ett klagomål kring trängsel hänvisas till Skellefteå kommuns kundtjänst.

Fakta: Gällande regler för serveringsställen

  • Kommunerna övertar ansvaret för tillsyn av serveringsställen från 1 juli, vilket gör tillsynen mer effektiv.
  • Länsstyrelsen i Västerbotten och Smittskydd i regionen är vägledare till kommunen.
  • Armlängds avstånd har formulerats om till ”minst 1 meters avstånd” mellan sällskap. Gäller från 7 juli.
  • Maxgränsen på 50 personer gäller inte serveringsställen. Serveringsställena har tillstånd utifrån lokalens begränsningar, det är dessa som gäller.
  • Om restaurangen lockar besökare med tex ett musikarrangemang räknas det istället som ett arrangemang och då gäller gränsen på 50 personer (bakgrundsmusik är inte att anses som musikarrangemang).
  • Privata arrangemang tex bröllop - eget ansvar för de som arrangerar.

För mer information, kontakta:

Elisabeth Berggren, verksamhetschef Miljö, hälsoskydd och livsmedel, Skellefteå kommun.

072-2290693

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden