Gå direkt till innehåll
Michael Carlberg Lax
Michael Carlberg Lax

Pressmeddelande -

Ny CIO stärker Skellefteå kommuns digitalisering

Michael Carlberg Lax är Skellefteå kommuns nya CIO, en strategisk IT-chef. Rollen som CIO och rekryteringen är en viktig pusselbit för den del i kommunens utvecklingsstrategi som handlar om att utveckla digitaliseringen i takt med ett snabbt föränderligt samhälle.

– De organisationer som lyckas bäst med digitaliseringen av sin verksamhet är de som rivit barriärerna mellan IT och övriga verksamheten. Det är här magin uppstår, i gränssnittet mellan användare och teknik, men där användaren måste komma först. Som CIO fungerar jag som en bro mellan människor med olika bakgrund och kunskap, mellan teknik och verksamhet. Det är i den här kontakten mellan människor jag trivs bäst, berättar Michael Carlberg Lax, ny CIO på Skellefteå kommun.

Michael kommer närmast från InfoVista Sweden där han suttit i ledningsgruppen som chef över strategisk forskning och utveckling på företagets teknikcenter i Skellefteå. Han tar med sig en bred erfarenhet inom mjukvaruutveckling, produktledning, marknadsföring, försäljning och affärsutveckling. På frågan om vad som lockade med tjänsten på Skellefteå kommun svarar Michael:

– Vi står inför den fjärde industriella revolutionen av vårt samhälle, driven av digitaliseringen med information som vår tids nya råvara. Offentliga Sverige står inför en fantastisk möjlighet att med hjälp av ny teknik skapa ett välfärdssamhälle som inkluderar alla. Vad kunde vara mer spännande än att få vara med om den resan tillsammans med mer än 8000 engagerade kollegor?

Digitalisering innebär nya förutsättningar och möjligheter
Marie Larsson, chef för Skellefteå kommuns avdelning Kvalitet och förnyelse, sätter stor vikt det uppdrag Michael kommer att ha som ny CIO:

– Det digitala är inte längre en avdelning eller verktyg utan en dimension som förändrar allt; uppdrag, service, arbetssätt och kontaktsätt. Det skapas nya förutsättningar och möjligheter att utveckla vårt uppdrag tillsammans med andra, t ex invånare, myndigheter, företag och föreningar. Utvecklingen går väldigt fort och det ställer krav på en organisation som klarar förändring och omställning. För Skellefteå kommun är detta avgörande för att klara av att möta de demografiska utmaningarna och jobba i rätt riktning inom den beslutade utvecklingsstrategin 2030.

Med ett förflutet inom Ericsson och telekombranschen har Michael Carlberg Lax främst jobbat internationellt med leverantörer av digitala tjänster och senaste tekniken inom kommunikationssystem, på sistone med fokus på Internet of Things och nästa generations mobila internet, 5G. En central del i arbetet har varit att analysera arbetsflöden och med hjälp av IT förenkla processer och underlätta beslutsfattanden i kundorganisationer.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden