Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny busslinje mellan Solbacken och Northvolt

En ny lokalbusslinje i Skellefteå, linje 5, ska täcka upp en saknad länk mellan Solbacken/Morö backe och Northvolt. Den godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, på tisdagens möte.

– Skellefteå växer allt snabbare så därför har det funnits ett stort behov och efterfrågan på en ny busslinje. Vi behöver erbjuda alternativ till den egna bilen och det här blir ytterligare en viktig pusselbit i att minska den kraftigt ökande biltrafiken och öka framkomligheten, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

    Linjen förväntas täcka upp flera behov, bland annat minska trafiken från de nya tillfälliga bostäderna för Northvolt på Nöppelbergsvägen samt från Morö backe-området eftersom den gör det möjligt att busspendla till Northvolt utan byten.

    Idag behöver vissa turer på linje 1 och linje 3 förstärkas eftersom de blir fulla vid Northvolts skiftbyten. Med den nya linjen är förhoppningen att förstärkningarna inte behövs och att nya resenärer lockas att ta bussen.

    Linje 5 kan startas upp redan 4 mars 2024.

    Fakta

    I framtiden är det möjligt att förlänga linjen över Bergsbydammen så att den kopplas ihop med Anderstorp/E4. På det sättet skapas två nav i lokaltrafiken, Centrumhållplatserna och Bergsbyängarna, vilket gör att busstrafiken i centrum avlastas samtidigt som ”genvägen” förkortar restiden för de som ska ta sig mellan södra och östra Skelleftedalen samt mellan Anderstorp och Solbacken.

    För mer information, kontakta:
    Lorents Burman, kommunalråd: 070-243 07 00
    Robert Nyman, verksamhetschef Trafik vid Skellefteå kommun: 070-678 6548

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kontakter

    Agnetha Boström

    Agnetha Boström

    Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
    Emilie Sjölund

    Emilie Sjölund

    Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

    Skellefteå kommun

    Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

    Skellefteå kommun
    Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
    931 85 Skellefteå
    Sweden