Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu startar skolbio för Skellefteå kommuns elever


Skellefteå Kulturskola fått anslag via Svenska filminstitutet för att starta "Film i skolan". Med detta kommer en möjlighet för elever i Skellefteå kommun att se film, prata film och skapa film. Testverksamhet för Skolbio drar igång under höstterminen.

I slutet av september startar försöksverksamhet med skolbio där skolklasser i grundskolan, kostnadsfritt kan åka buss till Skelleftehamn för att se film på biograf. 

– Kulturskolans mål är att nå alla grundskolor i kommunen och erbjuda kurser som bidrar till grundskolans läroplan och mål. Därför är det roligt att kunna addera skolbio i vår verksamhet, säger Susanne Lohman, enhetschef Kulturskolan.

    Efter biovisningen följer fyra lektioner på elevernas skola under ämnet film och berättande. Under dessa lektioner får de bland annat utforma en egen berättelse, tillverka rekvisita och skapa en egen film med stopmotion-teknik. Lektionerna avslutas sedan med att klassen har en egen filmpremiär. 

    – Vi har kört liknade koncept tidigare i skolorna, men förutom att skapa en film så adderar vi nu ett biografbesök, med moment där eleverna får reflektera och öva kritiskt tänkande. Vi komprimerar även längden på kursen jämfört med tidigare. Filmpremiären med elevernas egna filmer i klassrummet brukar vara en höjdare bland eleverna och lärarna. Vi börjar nu med mellanstadiet, säger David Wiksten, lärare på Kulturskolan.

      Alla skolor i Skellefteå kommun kan anmäla sig till Skolbio, såväl den kommunala, som friskolor.

      För mer information, kontakta: 

      Susanne Lohman, enhetschef Kulturskolan, 070-2835009

      David Wiksten, lärare på Kulturskolan, 073-0424508

      Ämnen

      Regioner

      Kontakter

      Agnetha Boström

      Agnetha Boström

      Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
      Emilie Sjölund

      Emilie Sjölund

      Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

      Skellefteå kommun

      Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

      Skellefteå kommun
      Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
      931 85 Skellefteå
      Sweden