Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu startar insamling till Fritidsbanken och Kulturbanken

Skellefteå kommun är nu en del av Fritidsbanken Sverige – en bank som ger barn och vuxna möjligheten att prova nya aktiviteter, samtidigt som den bidrar till ett cirkulärt samhälle genom återbruk. I den andan startas nu också en kulturbank. Men vi behöver allmänhetens hjälp att samla in utrustning. 

Tänk dig ett bibliotek fast med sport- och friluftsutrusning och kulturmaterial. Fritidsbanken och Kulturbanken i Skellefteå samlar nu in saker som inte längre används för att sedan låna ut dessa gratis i upp till 14 dagar.

– Fritidsbanken och Kulturbanken kommer att göra det möjligt för oss som redan bor här och för våra nya invånare att prova på Skellefteås frilufts- och kulturliv på ett enkelt och tillgängligt sätt, säger Ingrid Thylin, kultur- och fritidschef, Skellefteå kommun.

Till Fritidsbanken kan man till exempel lämna in: skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, raket av olika slag, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök, liggunderlag och mycket mer.

Till Kulturbanken kan man till exempel lämna in: mindre instrument, notställ, scenografi, spel, pärlplattor, pyssel och hantverk, stafflin, penslar, paletter och faktaböcker om konst, film, dans. Sådant som inspirerar till kreativitet men inte är för stort för att bära eller kräver el.

Här kan materialet lämnas in

Utrustningen kan lämnas in på återvinningscentralerna i Skellefteå kommun på angivna platser för återbruk, samt på Solkraft Rondellen på Mullberget.

– Arbetet med de båda bankerna är ett samarbete mellan våra olika förvaltningar där Solkraft, arbetsmarknadsenheten, återvinningscentralerna och vi på kultur- och fritidskontoret arbetar tillsammans, säger Ingrid Thylin.

De båda bankerna kommer att öppna på Nordanå under hösten 2022, i lokalerna där Forskarrum tidigare låg,


På dessa sidor kan du läsa mer om Fritidsbanken och Kulturbanken i Skellefteå kommun.

www.skelleftea.se/fritidsbanken

www.skelleftea.se/kulturbanken


För mer information, kontakta:

Johannes Lindberg, föreståndare för Fritidsbanken och Kulturbanken, 070-2821858

Ingrid Thylin, kultur- och fritidschef, Skellefteå kommun, 070-3410155

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden