Gå direkt till innehåll
Företaget Ayanna Home, dvs Alia och Anna Ghareib startar härbärge i Ursviken, utanför Skellefteå.
Företaget Ayanna Home, dvs Alia och Anna Ghareib startar härbärge i Ursviken, utanför Skellefteå.

Pressmeddelande -

Nu startar ett härbärge för hemlösa

Skellefteå kommun gick i början av året ut med en upphandling och två anbud kom in. Nu har kommunen skrivit avtal med ett företag om ett härbärge som är öppet året runt. Det är företaget Ayanna Home som driver andra typer av boenden i Sverige och nu vill etablera sig i Norrland. Härbärget finns i en villa i Ursviken och öppnar idag (tisdag).

- Det känns bra och roligt att vi äntligen har hittat en lösning på något som vi har jobbet för under en tid, och det finns en bred politisk förankring för ett härbärge, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden i Skellefteå kommun.

Härbärget öppnar på kvällen och stänger på morgonen, och för de som sover där ingår kvällsfika och frukost. Det är 10 platser och härbärget är bemannat med två personer när det är öppet. På härbärget finns toalett, dusch och möjlighet att tvätta sina kläder.

- Det ska också bli spännande att se hur det kommer att användas, säger Jenny Åkerlund, enhetschef individ och familjeomsorg i Skellefteå kommun. Vi behöver ha mycket kontakt med de som jobbar på härbärget för att se vilka som besöker härbärget och hur det kommer att fungera, säger Jenny Åkerlund.

Avtalet är ettårigt och kan förlängas under ytterligare tre år. För socialnämnden innebär härbärget en kostnad på knappt 2 miljoner per år. I avtalet ingår också transport till och från Skellefteå till härbärget i Ursviken. I höstas hade socialkontoret en invånardialog, och då bedömdes det finnas 7–8 personer som var uteliggare, och cirka 180 personer som inte hade någon egen bostad. Redan i början av 2019 var ett härbärge ute på upphandling, men då kom inga anbud.

Mer information:

Anna Ghareib
Omsorgsföretaget Ayanna Home
070-910 19 94

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden