Gå direkt till innehåll
Det första spadtaget för Floraskolan och Florahallen togs idag i samarbete mellan politiker och eleverna Olivia Westermark från Moröskolan och Lova Granberg från Kanalskolan.
Det första spadtaget för Floraskolan och Florahallen togs idag i samarbete mellan politiker och eleverna Olivia Westermark från Moröskolan och Lova Granberg från Kanalskolan.

Pressmeddelande -

Nu startar bygget av Floraskolan och Florahallen

Idag sattes spaden i marken för bygget av den nya skolan och idrottshallen i Skellefteå. De första spadtagen togs av elever som kommer att gå på Floraskolan. Ordförande i de nämnder som berörs av bygget hjälpte till.

Skellefteå växer och därmed både antal elever och behovet av lokaler för sportaktiviteter. Skolan byggs för att klara morgondagens behov utifrån förändringar i elevunderlag och för att nå målen i läroplanen.

Trygghet och studiero står i fokus. Varje elev kommer att tillhöra en klass, en årskurs, ett arbetslag och en hemarena som består av klassrum i olika storlekar.

"För att kunna individualisera och skapa likvärdig undervisning kommer det att bli färre statiska klasser och fler grupper anpassade efter behov. För oss är det viktigt att utgå ifrån varje elevs behov och förutsättningar när undervisningen och gruppens storlek planeras. Lärarna är viktiga och bidrar i både utvecklingen av undervisningen och utformningen av lokalerna", säger Susanne Marklund, områdesansvarig, skolkontoret.

Skolan, från förskoleklass till årskurs 9, kommer att rymma 1000 elever.

Friidrottshall och fullstor sporthall
Hallen kommer att innehålla både en friidrottshall som ska rymma cirka 700 personer, 350 aktiva och funktionärer samt 350 personer i publiken och en fullstor sporthall.

"Den nya hallen kommer att ge idrottsverksamheten i Skellefteå förutsättningar att utvecklas. Den kommer att användas för idrottsundervisningen i skolan på dagtid. På kvällarna kommer friidrottshallen framför allt att fungera som träningshall för friidrottsföreningen och vi kommer också att kunna arrangera större tävlingar, en möjlighet som vi saknar idag. Och sporthallen kommer att bli ett jättelyft för idrotter som har behov av fullstora mått som till exempel innebandy och futsal", säger Hans Pettersson, avdelningschef, kultur och fritid.

Skolan och hallen byggs som två separata projekt där Fastec är entreprenör för hallen och NCC för skolan. Nu pågår rivningen av de byggnader som idag ligger där hallen ska byggas.

"För skolan var bygglov och avtal med NCC klara innan sommaren. Vi har hunnit gå igenom alla detaljer i bygghandlingarna tillsammans och vi ser att allt är på plats och att tidplanen håller. Maskinerna har börjat rulla in och är startklara", säger Rickard Jonsson, projektledare, support och lokaler.

Både Floraskolan och Florahallen kommer att vara klara innan skolstarten hösten 2020. Projektgruppen består av representanter från flera olika förvaltningar, och ett stort antal referensgrupper är kopplade till projektet för att täcka in alla perspektiv.

För ytterligare information kontakta:

Susanne Marklund, områdeschef, Skellefteå kommun, 070-578 80 49
Hans Pettersson, avdelningschef, Skellefteå kommun, 070-399 71 80
Rickard Jonsson, projektledare, Skellefteå kommun, 076-809 93 26

Fredrik Stenberg, ordförande för- och grundskolenämnden, 070-587 29 87
Daniel Ådin, ordförande fritidsnämnden, 070-698 90 99
Ola Burström, ordförande tekniska nämnden, 070-693 84 25
Tomas Teglund, ordförande nämnden för support och lokaler, 072-214 47 76

Helena Delborn, kommunikationsstrateg, Skellefteå kommun, 072-216 84 11

Bildrättigheter:

Floraskolan, MAF Arkitektkontor AB/Studio D3D

Florahallen, Fastec

Första spadtaget, Skellefteå kommun


Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden