Gå direkt till innehåll
Nu kan det nya landmärket på Campus börja byggas

Pressmeddelande -

Nu kan det nya landmärket på Campus börja byggas

Det nya landmärket på Campus Skellefteå som ska rymma forsknings- och utbildningsverksamhet har fått grönt ljus efter att bygg- och miljönämnden gav bygglov för projektet på dagens sammanträde.

– Byggnaden ska bli en mötesplats, testbädd och labbmiljö för forskning om framtida energilösningar, vilket behövs i ett Skellefteå som ska växa hållbart, säger Annamaria Hedlund (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Huset blir bland annat hemvist för kompetenscentret Arctic Center of Energy, som drivs av Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun.

– Vi har höga hållbarhetsambitioner i det här projektet. Det blir till exempel första gången som vi ansöker om att certifieras enligt Sweden Green Buildings Councils mål för Miljöbyggnad 4.0 samt NollCO2, den högsta nivån för hållbara projekt, säger Kenneth Lindén, projektchef vid fastighet på Skellefteå kommun.

Byggstart blir under 2024 och byggnaden ska stå klar vid årsskiftet 2026/2027.

Fakta: Byggnaden

Den byggs på västra sidan om biblioteket på Campus Skellefteå och blir cirka 8000 kvadratmeter fördelat på sju våningar. Det blir en insida med öppna ytor och stora glaspartier med utsikt över Skellefteälven. Byggnaden kommer kunna ses från olika platser i Skellefteå, från båda broarna i öst och väst till strandpromenaden på norra sidan av älven.

För mer information, kontakta:
Annamaria Hedlund (S), ordförande i bygg- och miljönämnden: 073-067 84 24

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Relaterat innehåll

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden