Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Naturbruksgymnasiet i Burträsk blir nationell branschskola

Naturbruksgymnasiet i Burträsk har beviljats att delta i en femårig försöksverksamhet som branschskola. Detta är resultatet av en ansökan som gjorts kring skogsmaskinförarutbildningar i ett länsövergripande samarbete och framför allt i ett samarbete mellan Lycksele och Skellefteå kommuner.

– Jag är mycket glad att ansökan beviljats. I korthet innebär det här bland annat att vi kan erbjuda alla Sveriges naturbruksprogram med skogsmaskinförare att deras elever får genomföra delar av sin utbildning i Burträsk, säger Jörgen Malm, rektor på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

I Burträsk Naturbruksgymnasiums ansökan har även branschen, i form av Skogs- och Lantbruksarbetsgivarorganisationen, medverkat.

– Branschskola öppnar också upp för bredare samarbeten i hela länet. Vi har redan en bra dialog med Lycksele, Vännäs och Vilhelmina och vi ska fördjupa samarbetet ytterligare under våren, förklarar Jörgen Malm.

Fokus på yrken med stor efterfrågan på arbetskraft
Skolverkets försöksverksamhet Branschskola är ett nytt sätt att stärka tillgången till yrkesutbildad arbetskraft på gymnasial nivå. Satsningen ger elever större möjligheter att välja yrkesutbildningar inom områden där det finns goda möjligheter till arbete.

Branschskolorna tar emot elever från hela landet för utbildning i specifika yrkeskurser under delar av elevernas utbildning. Branschskolorna tillhandahåller utbildningar där det lokalt inte finns ett tillräckligt stort elevunderlag, men där efterfrågan på arbetskraft är stor.

Försöksverksamhet under fem år
Branschskolorna kan genom ett entreprenadavtal med en kommun även utbilda elever inom kommunal vuxenutbildning.

Under perioden 2018-2023 pågår en försöksverksamhet runt om i Sverige med tio branschskolor, däribland alltså naturbruksgymnasiet i Burträsk, som Skolverket har utsett. Skolorna erbjuder yrkesutbildning på gymnasial nivå inom yrkesområden som är efterfrågade på arbetsmarknaden.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden