Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Moa-gruppen får årets psykiatripris i Skellefteå

Skellefteå kommuns Moa-grupp har av psykiatriska kliniken i Skellefteå tilldelats ”Psykiatripriset i Skellefteå” 2020.

- Vi är jätteglada! Gruppen är väl värd det här priset, för de gör ett jättebra jobb och är verkligen engagerade i sitt arbete, säger Viveca Lundqvist, hemtjänstchef för Moa-gruppen.

Moa-gruppen arbetar på uppdrag av både individ- och familjeomsorgen och vård och omsorg och ger hemtjänst och social stöttning till personer med missbruksproblem. Sex undersköterskor ingår i arbetslaget, som i dagsläget stöttar 45 individer runt om i Skellefteå kommun.

- Det handlar om alltifrån omvårdnad till duschhjälp och motivationsarbete. Gruppen försöker få individerna att klara av sin vardag så gott det går och de får vara med och utföra uppgifterna. Det är inte kravlöst att få hjälp av Moa-gruppen och vi har ett ständigt samarbete med socialsekreterarna, säger Viveca Lundqvist.

I år är det 30 år sedan Moa-gruppen bildades och under den tiden har uppdraget delvis förändrats.

- Förr var det ofta äldre missbrukare med en alkoholproblematik, nu börjar det gå mer åt yngre personer med andra typer av missbruk och då blir det lite annorlunda. De är ofta piggare och då blir det en lite annan stöttning.

Personalen arbetar alltid två och två och enbart dagtid. En del av brukarna har därför även stöttning av andra hemtjänstgrupper än Moa-gruppen, som är lite ensamt i sitt slag i landet.

- Det är nog ganska unikt och jag tror inte det finns på så många andra håll. Vi har genom åren varit runt på lite studiebesök i andra städer och de har varit jätteintresserade av vad Moa är för något och hur vi jobbar, säger Viveca Lundqvist.

Vill du veta mer om Moa-gruppen och deras arbete?

Kontakta Viveca Lundqvist, hemtjänstchef Moa-gruppen: 0910-712470

Fakta: 
”Psykiatripriset i Skellefteå” delas ut av Psykiatriska kliniken i Skellefteå i samband med den årliga Psykeveckan.

Årets motivering lyder: ”Moa står för Missbruk, Omsorg och Aktivitet. Gruppen består av 6 personer och de bistår på ett engagerat sätt äldre personer, som har ett missbruk i botten. Ofta är behoven mångfacetterade vilket kräver samarbete, flexibilitet och individuellt anpassade åtgärder. Stödet ges med omsorg, tålamod och tydlighet, vilket bidrar till att få ett fungerade vardagsliv för en utsatt grupp.”

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden