Följ Skellefteå kommun

Moa-gruppen får årets psykiatripris i Skellefteå

Pressmeddelande   •   Nov 05, 2020 08:51 CET

Skellefteå kommuns Moa-grupp har av psykiatriska kliniken i Skellefteå tilldelats ”Psykiatripriset i Skellefteå” 2020.

- Vi är jätteglada! Gruppen är väl värd det här priset, för de gör ett jättebra jobb och är verkligen engagerade i sitt arbete, säger Viveca Lundqvist, hemtjänstchef för Moa-gruppen.

Moa-gruppen arbetar på uppdrag av både individ- och familjeomsorgen och vård och omsorg och ger hemtjänst och social stöttning till personer med missbruksproblem. Sex undersköterskor ingår i arbetslaget, som i dagsläget stöttar 45 individer runt om i Skellefteå kommun.

- Det handlar om alltifrån omvårdnad till duschhjälp och motivationsarbete. Gruppen försöker få individerna att klara av sin vardag så gott det går och de får vara med och utföra uppgifterna. Det är inte kravlöst att få hjälp av Moa-gruppen och vi har ett ständigt samarbete med socialsekreterarna, säger Viveca Lundqvist.

I år är det 30 år sedan Moa-gruppen bildades och under den tiden har uppdraget delvis förändrats.

- Förr var det ofta äldre missbrukare med en alkoholproblematik, nu börjar det gå mer åt yngre personer med andra typer av missbruk och då blir det lite annorlunda. De är ofta piggare och då blir det en lite annan stöttning.

Personalen arbetar alltid två och två och enbart dagtid. En del av brukarna har därför även stöttning av andra hemtjänstgrupper än Moa-gruppen, som är lite ensamt i sitt slag i landet.

- Det är nog ganska unikt och jag tror inte det finns på så många andra håll. Vi har genom åren varit runt på lite studiebesök i andra städer och de har varit jätteintresserade av vad Moa är för något och hur vi jobbar, säger Viveca Lundqvist.

Vill du veta mer om Moa-gruppen och deras arbete?

Kontakta Viveca Lundqvist, hemtjänstchef Moa-gruppen: 0910-712470

Fakta: 
”Psykiatripriset i Skellefteå” delas ut av Psykiatriska kliniken i Skellefteå i samband med den årliga Psykeveckan.

Årets motivering lyder: ”Moa står för Missbruk, Omsorg och Aktivitet. Gruppen består av 6 personer och de bistår på ett engagerat sätt äldre personer, som har ett missbruk i botten. Ofta är behoven mångfacetterade vilket kräver samarbete, flexibilitet och individuellt anpassade åtgärder. Stödet ges med omsorg, tålamod och tydlighet, vilket bidrar till att få ett fungerade vardagsliv för en utsatt grupp.”

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.