Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mer pengar till naturvård och friluftsliv

Skellefteå kommun har fått sex LONA-projekt beviljade av Länsstyrelsen i Västerbotten. Projekten kommer vara till nytta för naturvård och friluftsliv och främja folkhälsa samt biologisk mångfald i kommunen.


– Det är roligt att så många hittat möjligheten att starta projekt som gynnar friluftsliv och naturvård. Vi märker ett ökat intresse för naturen i ens närmiljö. Naturen runt knuten har blivit viktigare när vi inte kunnat röra oss lika fritt, säger Johanna Engström, kommunekolog på Skellefteå kommun.

De sex projekten har en stor bredd, allt ifrån att möjliggöra friluftsliv för förskolor i staden till att restaurera strandängar med fårbete. Det finns även en geografisk spridning hos projekten, med aktiviteter runt exempelvis Bygdeträsk, Burträsk och Fjällboda.

Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, är ett bidrag från Naturvårdsverket som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Kommunen söker bidraget antingen själva eller tillsammans med till exempel föreningar, företag eller privatpersoner.

Länsstyrelsen i Västerbotten fördelar stödet inom länet och bidrar med upp till 50 procent av projektkostnaderna. Projekten ska skapa goda förutsättningar för utvecklingen av friluftsliv och naturvård i länet.

– Vi hoppas att de här projekten ska göra att ännu fler får upp ögonen för möjligheterna med LONA-bidraget. Nästa tillfälle att söka är 1 december, så börja klura på projekt redan nu och hör av er till oss med era idéer, säger Johanna Engström.

Beviljade projekt

  • Friluftsliv och utomhuspedagogik i den urbana förskolan. Initiativtagare Gomorronsol förskola.
  • Tätortsnära fårbete på strandäng. Burträskbygdens utveckling, Burträsk Intresseförening, Burträsk församling, Burträsk camping.
  • Ragvaldsträsk fiske och friluftscamp. Initiativtagare Skellefteå södra fiskevårdsförening och Ragvaldsträsk samfällighetsförening.
  • Nattens mystiska flygare. Initiativtagare Skellefteå kommun, Naturvård.
  • Biologisk mångfald vid cykelstig. Initiativtagare Skellefteå kraft.
  • Nymyrdämmet i Fjällboda. Initiativtagare Christer Nilsson.


Kontaktperson: Johanna Engström, kommunekolog. 070-561 58 90

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden