Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mat och hemberedskap i fokus under Krisberedskapsveckan 2022

26 september – 2 oktober är det åter dags för den nationella Krisberedskapsveckan. I Skellefteå genomförs ett program på Exploratoriet, och räddningstjänsten håller Öppet hus på lördagen.

Krisberedskapsveckan är en nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. MSB leder kampanjen och årets tema är mat.

Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man lägger upp ett förråd av extra mat.

Människors kännedom om lokala risker behöver också öka.

– Om viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar så behöver var och en vara förberedd för att kunna klara sig på egen hand. Individernas hemberedskap stärker samhället, säger Patrik Nilsson, säkerhetschef i Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun samarbetar under denna vecka med Exploratoriet för att sprida kunskap om hemberedskap och lokalt producerad skolmat. Detta görs som en kompletterande del av den befintliga utbildningsaktiviteten ”Matvalet”. De flesta aktiviteter riktar sig till skolungdomar, men på fredag och lördag är Exploratoriet öppet för allmänheten med bland annat föreläsning om hemberedskap av Niklas Kämpargård under lördagen. Han ger praktiska tips om hur man ”preppar” och förbereder sig inför kriser.

Räddningstjänsten samarbetar med lokala frivilligorganisationer under "Öppet hus" på lördagen. Arrangemanget riktar sig till alla åldrar.

– Vi vet att förberedda och engagerade invånare stärker både kommunens och vårt lands beredskap. Därför ser vi fram mot att delta i Krisberedskapsveckan, säger Patrik Nilsson.

Se även

www.skelleftea.se/krisberedskapsveckan

www.msb.se/krisberedskapsveckan

För mer information, kontakta Linda Lasu, beredskapssamordnare i Skellefteå kommun, tfn 073-089 67 48

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden