Gå direkt till innehåll
Maria Ekberg Brännström blir vd för Sara kulturhus

Pressmeddelande -

Maria Ekberg Brännström blir vd för Sara kulturhus

Efter många framgångsrika år med ledande positioner inom näringslivet, både i Sverige och utomlands, får Maria Ekberg Brännström nytt prestigefyllt uppdrag som vd för bolaget som ska driva Sara kulturhus i Skellefteå.

Maria Ekberg Brännström har arbetat för IKEA i 25 år med bland annat varuhusetableringar i Spanien och utvecklings- och förändringsprojekt i Indien. Dessutom har hon varit ansvarig för arbetet med att förändra och förbättra den klassiska IKEA-katalogen mot marknader i 40 länder.
– IKEA är ett fantastiskt företag där jag haft förmånen att få arbeta med många kloka och duktiga människor, däribland Ingvar Kamprad, säger Maria Ekberg Brännström.

Förutom IKEA har Maria Ekberg Brännström även arbetat inom ledande positioner i andra branscher. Hon har bland annat startat och drivit ett smyckesföretag och arbetat som konsult.

Flyttar hem till Skellefteå
Maria Ekberg Brännström beskriver sig själv som en modig och engagerad person som får saker att hända. I september tillträder hon tjänsten som vd för Skellefteå Kulturhus AB som ska driva Sara Kulturhus.
– Det känns fantastiskt roligt och inspirerande! Jag tror oerhört mycket på både Skellefteå och kulturhuset. Det här kommer bli ett helt fantastiskt hus som både kommer att berika oss som bor i Skellefteå, men också alla besökare och näringslivet, säger hon.

I augusti går flyttlasset hem till Skellefteå.
– Jag flyttade från Skellefteå som barn och har bott på många platser i flera länder. Men Skellefteå har alltid varit den enda plats som jag kallat hemma, säger Maria Ekberg Brännström.

Många kvalificerade kandidater
Evelina Fahlesson (S) är ordförande för styrelsen i Skellefteå Kulturhus AB.
– Vi hade många kvalificerade och intressanta sökande till tjänsten och vi ser fram emot att arbeta med att driva Sara kulturhus tillsammans med Maria Ekberg Brännström och verksamheterna som ska flytta in kulturhuset, säger Evelina Fahlesson.

– Vi är glada och stolta över att Maria Ekberg Brännström flyttar hem till Skellefteå och vill vara en del av vår växande kommun och den här viktiga satsningen. Maria vill se utveckling och hennes tidigare erfarenheter kommer väl till pass i den här rollen. Jag ser verkligen fram emot ett gott samarbete, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun och vd för Skellefteå Stadshus AB, moderbolag till Skellefteå Kulturhus AB.

Sara kulturhus öppnar sommaren 2021 i centrala Skellefteå.

Kontaktpersoner
Maria Ekberg Brännström, tillträdande vd för Sara kulturhus
070-844 88 63

Evelina Fahlesson (S), ordförande för styrelsen i Skellefteå Kulturhus AB
070-523 09 94

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå kommun och vd för Skellefteå Stadshus AB, moderbolag till Skellefteå Kulturhus AB
070-608 89 69

Ämnen

Regioner


Fakta om Sara kulturhus i Skellefteå

  • Kulturhusets namn är inspirerat av Sara Lidman, en av Sveriges främsta författare. Sara Lidman föddes i Missenträsk i Skellefteå kommun.
  • Sara kulturhus blir en klimatsmart träbyggnad i 20 våningar med scener och lokaler i olika storlekar.
  • Västerbottensteatern, Stadsbiblioteket, Skellefteå konsthall och Museum Anna Nordlander (MAN) kommer ha permanent verksamhet i huset. Dessutom ska olika typer av gästspel berika huset och fylla det med liv och rörelse.
  • Kulturhusets gestaltning bestämdes genom en internationell arkitekttävling i juni 2016 där White Arkitekter vann med sitt bidrag ”Sida vid sida” med en tydlig prägel av trämaterial i stomme och fasad. Det vinnande förslaget ligger till grund för projektering och byggande av kulturhus och hotell.
  • Projektet startade 2012 med delutredningar och invånardialoger. Dialogerna, som ligger till grund för beslut, handlade bland annat om var det nya kulturhuset ska byggas och vad kulturhuset ska innehålla. I juni 2015 beslutade kommunfullmäktige i Skellefteå kommun att bygga ett kulturhus.
  • Information för arrangörer finns på www.visitskelleftea.se/kulturhus
  • Följ med på resan fram till invigningen i sociala medier och #sarakulturhus 

Presskontakt

Caroline Thorén

Caroline Thorén

Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

Relaterat material

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden