Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Majsstärkelsepåsen för matavfall ska bytas ut mot papperspåse

På måndagens möte i Samhällsbyggnadsnämnden beslutades att från oktober i år kommer det att ske ett successivt byte från de nuvarande majsstärkelsepåsarna för matavfall, till de miljövänligare papperspåsarna.

Med start förra hösten i september, har det genomförts ett projekt i två områden i Skellefteå, på Morön och Morö Backe, där majsstärkelsepåsen byts ut mot papperspåsar. Projektet pågick fram till mars i år och har sedan utvärderats i en enkät av hushållen som ingått i projektet.

-Vi är hela tiden ute efter att förbättra och testa nya miljövänliga alternativ. Papperspåsen är just en sådan sak, säger Sara Keisu, samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Övervägande positiv inställning till papperspåsen

55 % upplever att papperspåsen är likvärdig eller bättre än majsstärkelsepåsen, medan 45 % upplever att majsstärkelsepåsen är bättre. Under projektets gång har hushållens inställning till papperspåsen ändrats. Hela 46 % har svarat att deras uppfattning ändrats till det bättre och endast 16 % till det sämre, medan 38 % inte ändrat uppfattning om papperspåsen.

Papperspåsen - ett miljövänligare alternativ

Majsstärkelsepåsen har varit ett uppskattat emballage för matavfall eftersom den är tät, smidig och lätt att förvara. Men den är gjord av en stor del fossil plast och är inte lika miljövänlig som papperspåsen.

- Ekonomiskt är papperspåsen och majsstärkelsepåsen likvärdiga, men ur miljösynpunkt är papperspåsen ett bättre alternativ, säger Stefan Johansson, avdelningschef för vatten & avfall.

Några av dem som deltagit i projektet och som föredrar majsstärkelsepåsen poängterar ändå att de kan tänka sig att byta till papperspåsen ur miljösynpunkt.

Hämtning av papperspåsarna kommer att kunna göras via kommunens återvinningscentraler och i livsmedelsaffärer. För dem som har långt till både affär och återvinningscentral planeras viss utdelning av pappersbunt vid sopkärl.

Kontaktpersoner:

Sara Keisu, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, 073 - 076 41 57

Stefan Johansson, avdelningschef för vatten & avfall, 070 – 224 15 84

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden