Följ Skellefteå kommun

Lex Maria-anmälan efter fall på äldreboende

Pressmeddelande   •   Apr 10, 2018 09:57 CEST

Skellefteå kommun lämnar in en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) till följd av att en äldre person fallit och skadats i samband med förflyttning mellan säng och rullstol.

Överflyttningen utfördes med hjälp av en personlyft och två personer. När lyftselens ena bandögla under lyftet släppte från bygeln föll personen till golvet och ådrog sig en höftfraktur. Personen fick opereras för detta på sjukhus.

Efter händelsen, som skedde i början av januari, har personen förutom ökad smärta fått ett försämrat allmäntillstånd, hen äter inte lika bra som tidigare, har tappat i vikt och har förändrats i sitt beteende.

Skellefteå kommun har utrett händelsen och förslag till åtgärder för att minska risken för att liknande situationer ska hända igen har tagits fram, däribland ändrade rutiner och metoder för utbildning när det gäller att hantera personlyft och lyftsele för omsorgspersonal inom äldreomsorgen samt stöd och service. Informationen i instruktionsbladet för användning av lyftsele kompletteras, så att vikten av bandöglornas monteringsordning och kontroll av avkrokningsskyddet blir tydlig.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.