Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lågenergiförskolor är framtidens förskolor

Snart börjar bygget av en ny förskola med fyra avdelningar på Morö Backe. Förskolan är en del i Trästad 2012 då den byggs med stomme och fasad i trä. Den byggs också som en lågenergiförskola dvs ett mycket välisolerat hus som tar tillvara på värmen från instrålande sol, människor och apparater i byggnaden och håller på så sätt en låg energiförbrukningen.

– Vi vill vara ett föredöme och förebild i Skellefteå så att andra bygghererar och entreprenörer kan göra studiebesök och själva börja bygga med lågenergiteknik, säger Rolf Andersson, projektledare för lågenergiförskolan i Skellefteå kommun. Om alla vågade bygga med lågenergiteknik skulle alla spara pengar men framför allt skulle vi spara på miljön.

Enligt Boverkets Byggregler så får en nybyggd förskola ha ett års energiförbrukning på maximalt 210 kWh/m2 och en lågenergiförskola använder 58 kWh/m2.

För att uppfylla de kraven innebär det kontroll så att det inte finns köldbryggor, planering av husets placering kontra solinstrålning, fönster med låga U-värden, tjockare isolering i golv, väggar och tak, rörelsestyrda detektorer för belysning och ventilation. Det innebär också att lägga mycket stort fokus på husets täthet samt ventilation med värmeväxlare är för att få ett hus som förbrukar mycket lite energi.   

Förskolan blir cirka tio procent dyrare att bygga än traditionellt byggande, men det är pengar som Skellefteå kommun räknar med att tjäna in relativt snabbt och efter det innebär lägre energiförbrukning mindre kostnader i framtiden.

Förskolan på Morö Backe beräknas stå färdig under vintern 2012 och arbetet börjar nästa vecka. Nu startar samtidigt projekteringen av en ny förskola i Skelleftehamn, och det blir också en lågenergi förskola. Om cirka 1,5 år beräknas den nya förskolan i Skelleftehamn vara byggd.

 

Mer information:
Rolf Andersson
Utrednings-och projekteringsingenjör
Skellefteå kommun
0910-73 54 02 eller 070- 240 24 52
rolf.andersson@skelleftea.se

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden