Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kunskapsdag i Skellefteå – så ska byggbranschen möta framtidens krav

Svensk byggsektor står inför ett skifte när det gäller hållbart byggande efter införandet av klimatdeklarationer från årsskiftet. Den 6 oktober arrangeras Kunskapsdagen med deltagare från privat och offentlig sektor, branschorganisationer, myndigheter och politiker i Skellefteå under rubriken: ”Bygger den hållbara industrin hållbart?”

Spelplanen för hållbart byggande har förändrats med krav på klimatdeklarationer vid uppförande av nya fastigheter från och med den 1 januari 2022. Samtidigt som behovet av att bygga är större än på länge behöver vi bättre förstå vad hållbart byggande innebär i framtiden. Det blir en dag av föredrag, paneldiskussioner och aktuella casebeskrivningar. Kunskapsdagen sänds också live på Youtube för den som vill delta på distans.

Vi har även fyra riksdagsledamöter som medverkar och som avslutning efter varje pass kommer moderatorn samtala om aktuella frågeställningar med respektive politiker.

Följande politiker deltar:

Pass 1: Larry Söder, Kristdemokraterna, medverkar digitalt. Pass 2: Emma Hult, Miljöpartiet, deltar på plats. Pass 3: Patrik Engström, Socialdemokraterna och Ola Johansson, Centern, medverkar digitalt.

Skellefteå och Umeå kommun är två av arrangörerna till Kunskapsdagen.

– Den här dagen skapar en viktig dialog mellan branscherna. Vi vet att en allt större andel av en byggnads totala klimatpåverkan i dag ligger i själva produktionen och inte i driften. Det nya systemet med klimatdeklarationer gör det viktigt att använda rätt material på rätt plats och att alla material nu ges incitament att förbättra sin klimatprestanda. Jag tror att kraven kommer att främja utvecklingen inom och mellan materialvalen, säger Mikael Berglund (S), ordförande i Umeås byggnadsnämnd.

– Byggbranschen måste göra omställningen för miljöns skull, samtidigt som kunderna ställer högre krav på produktens hållbarhet. Det känns extra kul att hålla Kunskapsdagen här i Skellefteå där vi upplever en otrolig byggboom och att vi har en bredd i arrangörsgruppen som spänner mellan industri, företag och kommun. Jag tycker det blir spännande att samla all kompetens under ett och samma tak för en dag, säger Felicia Berglund (S), ordförande i Bygg- och miljönämnden i Skellefteå.

En av casebeskrivningarna som kommer att belysas är projektet ”Guldläget” som HSB genomfört. Här lyfter man fram samverkan som en framgångsfaktor till hållbart byggande.

– I projekt ”Guldläget” har beställare, konstruktörer, byggentreprenör och vi som materialleverantör jobbat fram hur vi tillsammans med dagens teknik kan bygga så hållbart som idag är möjligt. Vi som fabriksbetongleverantör tycker det är mycket positivt med klimatdeklarationer. Det kommer skapa bättre förståelse för vårt nuläge, säger Håkan Dahlgren från Skellefteåföretaget Byggbetong John Dahlgren, som sitter i arrangörsgruppen.

Följ dagen live via Youtube: https://bit.ly/3obiwZ3

Tid och plats:
Datum: 6 okt 2021
Tid: 08.30 – 15.00
Plats: The Great Northern, Skellefteå
Moderator: Carl Wangel, Luleå Business Region

Kontaktpersoner:

brittinger.brisadottir@skelleftea.se
070–2427919

Mikael Berglund (S), ordförande byggnadsnämnden Umeå kommun
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

 ARRANGÖRER:
Umeå kommun, Byggbetong John Dahlgren AB, Byggföretagen, Tyréns, Luleå kommun, Luleå Tekniska Universitet, WSP, RISE, Skellefteå kommun

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden