Gå direkt till innehåll
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien på träfokuserat studiebesök i Skellefteå

Pressmeddelande -

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien på träfokuserat studiebesök i Skellefteå

24 – 25 maj kommer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) till Skellefteå för ett två dagars studiebesök med fokus på trä och hållbar utveckling. Bland aktiviteterna märks en träsafari, guidning vid nya vattenverket samt företagsbesök på Martinsons.

– Det är väldigt spännande att besöka Skellefteå som på många sätt är ett föredöme för oss som jobbar med hur en attraktiv livsmiljö kan se ut. Skellefteå är föregångare inom hållbarhet med träbyggande och miljöanpassade energilösningar. Det är också en innovativ stad som förmår att locka företagssatsningar. Vi ser fram emot att på närmare håll se hur man jobbar för att skapa framtidens goda stad, säger Staffan Eriksson, projektledare Framtidens goda stad, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

– Vi planerar för stark tillväxt med fler och växande företag och fler invånare. För att lyckas behöver vi bland annat skapa attraktiva och sunda livsmiljöer och jobba med nya hållbara idéer. Inom träbranschen har Skellefteå lång erfarenhet, ledande utveckling och närhet till råvaran. Därför är det både naturligt och glädjande att vi nu ser ett ökande intresse, både nationellt och internationellt, för vårt kunnande på träområdet, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Gränsöverskridande samarbeten för hållbar utveckling
Under de två dagarna i Skellefteå kommer Kungliga Ingenjörsvetenskaps-akademien att få höra ett flertal aktörer berätta om bland annat strategiskt utvecklingsarbete, samarbeten mellan kommun, akademi och näringsliv samt hållbart byggande. Besöket innefattar även en träsafari, där Skelleftå Krafts Zero Sun-projekt är ett inslag, och ett företagsbesök på Martinsons.

– Kommunen har nu och framöver starkt fokus på tillväxt och utveckling i ett brett perspektiv, men tittar vi på enskilda områden är det tydligt att individer, utbildning, forskning och framför allt näringslivet driver tillväxten. Därför är samarbeten och gemensamma visioner viktigt, och därför ska vi tillsammans visa upp oss för omvärlden. I Skellefteå har vi mycket att vara stolta över och dela med oss av, inte minst när det här gäller trä och hållbar utveckling, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Stort intresse för Skellefteås träbransch
Enligt Skellefteå kommuns utvecklingsstrateg Britt-Inger Olofsson har Skellefteå sett en ökad förfrågan om Samhälls- och kunskapsrelaterade besök under de senaste åren.

– Anledningen till det växande intresset är till stor del att vi jobbar i nära dialog och samarbete med akademi, näringsliv och branschorganisationer på såväl lokal och regional som nationell nivå, vilket genererar resultat. Vi och våra samarbetsparter blir också inbjudna till olika arenor som föredragshållare för kunskapsöverföring i Sverige och Norden.

28 maj kommer en internationell delegation hit i fyra dagar, med fokus på hållbart byggande i trä i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten. Kommunen har även fler förfrågningar på gång inför juni och till hösten.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden