Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kostnaden för hämtning av hushållsavfall kan höjas nästa år

Från och med 1 januari 2024 föreslås avgifterna för hämtning av hushållsavfall i Skellefteå kommun att höjas. Det behandlades av samhällsbyggnadsnämnden idag och skickas vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Beslutet innebär att kostnaden för hushållen ökar med cirka 75 kronor per månad.

– Det är inget lätt beslut att ta, men det behöver göras för att möta de extra kostnader som avfallsverksamheten står inför, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Anledningen till höjningen beror främst på tre saker.

  • Transportkostnader har ökat kraftigt.
  • Allmänna kostnadsökningar på grund av den höga inflationen.
  • Kostnad för utsläppsrätter. Från och med 2023 har det införts utsläppsrätter på avfall som går till förbränning och innehåller fossilt material, det vill säga avfall som innehåller plaster och därför släpper ut koldioxid när det förbränns.

– Det är både det som inte går att återvinna så bra, till exempel platsen i våra kläder, och så plastförpackningar som har lagts i brännbart. Det är fortsatt viktigt att vi alla hjälps åt att sortera material på rätt sätt. Plastförpackningar ska sorteras i behållarna som är avsedda för dem, inte bland restavfallet, säger Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef Avfall vid Skellefteå kommun.

Fakta: Utsläppsrätter

Från och med 2023 har det i Sverige införts utsläppsrätter på avfall som går till förbränning och innehåller fossilt materia, det vill säga plast. När restavfallet sedan förbränns släpps koldioxid ut. Koldioxid är en växthusgas som förstärker växthuseffekten och leder till att jordens medeltemperatur ökar. Handel med utsläppsrätter är ett sätt för EU att minska utsläpp av växthusgaser, det ska helt enkelt kosta mer ju mer man släpper ut och det i sin tur ska leda till åtgärder för att minska utsläppen. Kravet på utsläppsrätter gör alltså att det redan i år har blivit dyrare att skicka restavfall till förbränning.

För mer information, kontakta:
Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden: 073-076 41 57
Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef Avfall: 070-601 55 80

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden