Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommunens näringslivskontor satsar på fler unga sommarföretagare

Att driva sommarföretag är ett fritt och roligt alternativ till traditionella sommarjobb för unga i Skellefteå. I år dubblerar kommunen platserna från 12 till 25 stycken. Dessutom erbjuds förberedande workshops.

Det är näringslivskontoret och ferieförmedlingen som står bakom Sommarföretaget, som riktar sig till den som går ut nian eller första året på gymnasiet.

–Vi vill ge mer plats för unga människor som är företagsamma och har idéer. Ambitionen är att vi ska få en ännu starkare entreprenörskultur i Skellefteå. Sommarföretaget är ett enkelt sätt att börja känna sig för och prova på att driva sin egen verksamhet i liten skala under sommarlovet, säger Skellefteå kommuns näringslivschef Bengt Ivansson.

Sommarföretagare kan den som vill bli själv eller tillsammans med en kompis. Sommarföretagaren får ett startkapital i form av ett stipendium på 3 000 kronor, utbildning under en gemensam kick-off samt löpande handledarstöd under sommaren.

Utforska företagsmöjligheter

Företagsidén kan vara att baka och sälja bröd, designa kläder, starta en teaterskola eller egentligen vad som helst. Arbetstiderna styr sommarföretagaren själv och inkomsten påverkas av hur hårt du jobbar och hur bra företagandet går. Allting avslutas med en gemensam träff där resultatet presenteras och sommarföretagandet utvärderas.

–Du behöver vara en driven och engagerad person för att passa som sommarföretagare. Men det ska inte kännas stort och svårt utan som en möjlighet att få utforska en dröm eller ett intresse och se om det kan finnas en företagsmöjlighet där. Idén är det viktigaste i det här läget, inte att du är en superföretagare direkt. Tvärtom är det ett lärande där en del av syftet är att ungdomarna får bygga upp kontakter med Skellefteås näringsliv och bli del i nätverk som kan vara värdefulla i framtiden, säger Bengt Ivansson.

Informationsträffar och workshops

Nytt för i år är också två förberedande workshops den 29 mars och 11 april, som ska underlätta för ungdomarna att ta beslut om sommarföretaget är något för dem. Till workshoparna kan alla nyfikna komma för att lära sig mer om idégenerering och grundstenarna i företagande. Förhoppningsvis är sommarföretagaren då bättre förberedd när företagandet drar igång i juni.

Sommarföretaget ansöker ungdomarna till via det vanliga ferieverktyget. Ansökan ska vara inne senast 18 april.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun
Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden