Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kommunala hälso- och sjukvården pausar digital konsultation

Skellefteå kommun pausar användandet av Google Duo appen. Detta med anledning av den anmälan kommunen själv upprättat gällande en personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Anmälan har upprättats med syftet att utreda säkerheten kring rutiner och arbetssätt när det gäller hur personuppgifter hanteras i appen Google Duo, det digitala verktyg som vårdnära personal och sjuksköterskor använder för digital konsultation.

- Vi behöver få klarhet i om våra arbetssätt är korrekta och säkra när det gäller hantering av personuppgifter. Därför har vi upprättat en anmälan och därför pausar vi användningen av Google Duo i situationer där människor skulle kunna identifieras, säger Ejja Häman Aktell, chef för vård- och omsorg i Skellefteå kommun.

  Detta innebär att Google Duo inte kommer att användas för att visa eller prata om individer eller annat som kan utgöra personuppgifter och på så sätt riskerar att identifiera en vårdtagare.

  - När det gäller konsultation kring enskilda individer och deras behov uppmuntrar vi istället våra medarbetare att stämma av per telefon. Google Duo har varit ett viktigt verktyg för digital konsultation då vi inte har resurser att besöka alla vårdtagare på plats. Nu får vi sköta dessa konsultationer via telefon så att vi inte hamnar i en situation där vi inte hinner ge den vård som krävs, säger Ejja Häman Aktell och fortsätter

  - Nu avvaktar vi besked från IMY gällande vår anmälan och jobbar vidare med frågan om hur digital konsultation ska genomföras på ett säkert sätt.


   För mer information:
   Ejja Häman Aktell, chef vård och omsorg
   070 602 42 12

   Jenny Forssell, förvaltningsjurist
   070 618 56 40

   Ämnen

   Regioner

   Presskontakt

   Caroline Thorén

   Caroline Thorén

   Presskontakt Press-och mediestrateg 076-127 94 32

   Skellefteå kommun

   Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

   Skellefteå kommun
   Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
   931 85 Skellefteå
   Sweden