Gå direkt till innehåll
Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef, blir ny vd för Skellefteå museum. Foto: Patrick Degerman
Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef, blir ny vd för Skellefteå museum. Foto: Patrick Degerman

Pressmeddelande -

Klart med ny vd för Skellefteå museum

Mikke Ejrevi, kultur- och bibliotekschef i Skellefteå, blir ny vd för Skellefteå museum AB.
Ett museum är en del av samhällets kollektiva minne med uppgift att synliggöra och skapa medvetenhet om vår historia. Det är viktigt för en plats som blickar framåt. Därför känns Skellefteå museums arbete särskilt relevant i en region där utvecklingen nu sker i rekordfart, säger Mikke Ejrevi.

Skellefteå museum har sedan början av året haft vd-tjänsten vakant, efter att Fabian Arnheim avslutade sin anställning. Carola Fallgren har fungerat som tillförordnad vd. Nu har styrelsen för Skellefteå museum AB anställt Mikke Ejrevi på posten.
– Styrelsen välkomnar Mikke Ejrevi. Han har en lång och gedigen erfarenhet av kulturarbete på såväl kommunal-, regional- som nationell nivå. Vi tror att han kommer att tillföra mycket både till muséet och hela kultur-Skellefteå, säger Roger Marklund (S), ordförande för Skellefteå museum.

Mikke Ejrevi har sedan 2011 haft olika roller inom kultur- och biblioteksavdelningen på Skellefteå kommun, de sista åren som avdelningschef. Under Ejrevis ledning har biblioteken i Skellefteå tagit stora kliv i det digitala arbetet, dedikerat arbetat med normkritik och att visa användarna allt större tillit. En unikt tidig satsning på tjänsten ”meröppet” möjliggjorde att bibliotekens öppettider utökades till 06.00-22.00 alla dagar året runt. På senare tid har också utvecklingsarbete med digital bemanning genomförts.
– Vi var först i norra Sverige med tjänsten ”meröppet” och visade tydlig tillit till våra användare då vi införde tjänsten på alla bibliotek. Ett annat exempel på vår tillit till användarna som jag är stolt över är att vi avskaffade avgifter för försenade och förkomna böcker och nu är ett avgiftsfritt bibliotek, säger Mikke Ejrevi.

I arbetet med normkritik kan projektet Läsligan nämnas, som vill öka läsning bland idrottande barn och unga, och som vann Skandias utmärkelse ”Årets idé för livet 2022”. Under samma år HBTQ-diplomerades också kultur- och biblioteksavdelningen.

Men nu byter Mikke Ejrevi jobb, och konstaterar att biblioteks- respektive museilagen har många likheter när det kommer till verksamheternas ändamål. Både muséer och bibliotek har också en tydlig social dimension som trygga platser i samhället som människor kan nyttja utan krav på konsumtion.
– Jag tror att jag kan känna igen mig i ganska mycket och hoppas kunna bidra med mitt stora engagemang att värna det demokratiska samhällets utveckling samt att främja kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. Samtidigt förstår jag att jag har oändligt mycket att lära av muséets personal som besitter expertkunskaper inom sina respektive områden. Det ser jag fram emot.

Mikke Ejrevi noterar att muséet utvecklats mycket de senaste åren, och nu står inför en magasinflytt och ett nytt forskarrum på Nordanåområdet, där muséet är beläget.
– Det är viktigt att arbetet med magasinflytten och ett nytt forskarrum får den tid och fokus som det kräver. Vidare ser jag fram emot att Skellefteå museum tillsammans med kultur- och fritidsnämndens verksamheter med flera tillsammans utvecklar besöksmålet Nordanå som helhet både inomhus och utomhus, säger Mikke Ejrevi.

Just Nordanåområdet ligger Mikke Ejrevi varmt om hjärtat.
– Jag brukar säga att om vår stad har en själ så bor den nog här på Nordanå. Det är viktigt att vi bevarar och varsamt utvecklar Nordanåområdet som en oas för kunskap och kulturupplevelser, en plats att växa på och där vår historia, nutid och framtid möts.

Mikke Ejrevi tillträder sin nya tjänst till hösten.

För ytterligare information:
Mikke Ejrevi, tillträdande vd Skellefteå museum AB: 070-330 47 11, mikke.ejrevi@skelleftea.se
Roger Marklund, ordförande Skellefteå museum AB: 070-667 80 03, roger.marklund52@gmail.com

Skellefteå museum är ett kulturhistoriskt museum med verksamhet i Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner. Uppdraget är att samla, bevara och förmedla kunskap om liv och miljöer i de berörda kommunerna. Skellefteå museum har också ett länsansvar inom teknik- och industrihistoria efter år 1900. Skellefteå museum ägs till 60 procent av Skellefteå kommun och till 40 procent av Regionförbundet Västerbottens län.­­­­­­­

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Agnetha Boström

Agnetha Boström

Presskontakt Pressansvarig 076-127 94 32
Emilie Sjölund

Emilie Sjölund

Presskontakt Presskommunikatör 073-020 70 64

Skellefteå kommun

Det är trivsamt att bo i Skellefteå med omnejd. Vi är många som är överens om det. Inom Skellefteå kommun finns massor av betydelsefulla yrken som går ut på samma sak – att ta hand om vår kommun och dem som bor i den. Att skapa livskvalitet, helt enkelt.

Skellefteå kommun

Stadshuset, Trädgårdsgatan 6
931 85 Skellefteå
Sweden